Brutaliteit van werkgevers

 

Wij leven toch in een vrij land waarin mensen zich in vrijheid moeten kunnen ontwikkelen en ontplooien? Dat is een beginsel van de afgelopen 70 jaar. iets waarvoor nog jaarlijks tienduizenden mensen op 4 mei de straat op gaan. Een gebeurtenis waarbij dan allerlei heilige en minder heilige praatje s worden gehouden over verworven vrijheid en mensen die daarvoor gesneuveld zijn of hun leven hebben gegeven. Ja, om die reden onderhouden wij zelfs knuffelachtige contacten met het regie in Jeruzalem dat zich keer op keer aan misdaden tegen de menselijkheid schuldig maakt en waarover niemand iets durft te zeggen omdat ze sinds 1933 zo zielig zijn. Ja Mark Rutte heeft dat kortgeleden nog eens benadrukt, dat moest van zijn moeder.

Begrijp me goed: de misdaden van nazi’s zijn op geen enkele manier goed te praten en hetzelfde geldt voor de Serven die Bosniërs hebben vermoord, Russen die Finnen hebben vermoord, Chinezen die Tibetanen hebben vermoord, Turken die Armeniërs hebben vermoord en andersom, Grieken die Turken hebben vermoord en andersom, Cambodjanen die elkaar hebben vermoord en ga nog maar even door. Maar nu wordt er inmiddels inbreuk gemaakt op die veel geprezen vrijheid. ie vrijheid die door het kabinet toch wel heel hoog in het vaandel zal worden geschreven. Advocaten beweren dat werkgevers zich rustig met het privé-leven van werknemers mogen bemoeien. Dat is dus inderdaad achttiende- en negentiende eeuwse arrogantie die een regelrechte inbreuk maakt op vrijheden.

Als werkgever heb je natuurlijk een aantal rechten. Je mag ervan uitgaan dat werknemers hun werk goed doen en zich tijdens het werk gedragen die daarbij past. Dat geldt ten opzichte van klanten, collega’s, leveranciers en uzelf als werkgever. Mocht ongewenst gedrag of slechte prestaties nadrukkelijk voortkomen uit het privé-gedrag van werknemers, dan kan de werkgever hen daar nadrukkelijk op aanspreken. Als dan blijkt dat het functioneren van de werknemers onvoldoende of slecht blijft, dan kan er een ontslagprocedure volgen.

Zo kan het zijn dat een  medewerker door zijn hobby “voetbal”  wel heel vaak met blessures zit en thuis moet blijven. Dan is ene gesprek over die hobby en de manier waarop ze wordt beoefend tussen werkgever en werknemer niet vreemd. Een gesprek maar duidelijk moet te allen tijde zijn dat de verantwoordelijkheid bij de werknemer blijft liggen. Gezever, gezeur, gedreig en al dat soort manipulaties van de kant van de werkgever zijn absoluut uit den boze omdat hij/zij daarmee de individuele vrijheid van een ander beperkt. Dat is ontoelaatbaar.

Natuurlijk, daar staat tegenover dat je van de werknemer een gevoel voor verantwoordelijkheid mag verwachten, verantwoordelijkheid voor het werk en de werkgever en ook voor zichzelf. Verwachten wel maar zeker ervan zijn of afdwingen, dat is haast onmogelijk. Onze samenleving voedt niet eens op tot het dragen van verantwoordelijkheid. Ze voedt op tot slaafse arbeidsmoraal en dat is iets anders. Verantwoordelijkheid betekent dat werknemer en werkgever vanuit hun persoonlijke patroon van waarden en normen de juiste beslissing kunnen nemen. Daar is het grootste deel van onze bevolking heel ver van verwijderd. In plaats daarvan zijn er plichtmatigheid en drang tot verwerven, bezitten. Om die te compenseren doen we bovendien aan “pret”  maken, wat dat dan ook moge betekenen: zuipen bijvoorbeeld.

Al met al zou zo’n advocaat eigenlijk gewoon zijn mond moeten houden en eens gewoon waarnemen en nadenken. Dat is het overgrote deel van de meesters in de rechten niet gegeven en dat is weer het gevolg van de stompzinnige studie die eraan voorafgaat. Zo, een volgende keer misschien over: hoe doen we het beter?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s