Beursfraudeurs opsluiten

 

Heel wat jaren geleden merkte ik het voor het eerst. In villawijken wordt er minder in een collectebus gedaan dan in gemiddelde of zelfs arme wijken. Niet dat ik een intensieve collectant ben geweest, nooit, daar was ik te lui voor en dat ben ik nog steeds. Maar een enkele keer heb ik het wel gedaan en ik heb de meest verschrikkelijke dingen gezien , juist in de rijkwijken. Mensen die door gordijntjes loeren of je al weg bent, expres pas de deur opendoen als je aan het einde van de oprijlaan bent en meer van dat werk…. Nee…vrolijker word je daar niet van.

Het blijkt toch steeds weer waar te zijn dat mensen hebberiger worden naar dat ze meer bezitten. Ik ben zelfs bang dat ze de waarde van hun bezit vergeten want…bezit heb je toch vooral om iets mee te doen, niet om bovenop te gaan zitten. Het woord bezit wekt in dat verband een heel verkeerde indruk. Hoe dan ook…mensen die veel te verliezen hebben of veel weg te geven, raken steeds gestresster als het gaat om het behoud van hun bezit. Dat blijkt ook als het gaat om offers voor de minder bedeelden.

In de afgelopen zestig jaar hebben we met z’n allen afgesproken dat we een vangnet onderhouden voor mensen die het tijdelijk of permanent niet zelfstandig redden. De Bijstand is het allerlaatste vluchtoord voor hen. Geen vetpot maar het biedt mogelijkheden om in leven te blijven. Nu wordt er de laatste jaren vooral veel gepraat over fraude in de bijstand en ja….die bestaat. Er zijn mensen die duizenden euro’s opstrijken naast hun uitkering en dat is niet netjes, Bepaald niet! De overheid gooit de laatste tijd ook veel energie in de strijd tegen die fraude, met meer of minder succes…

Dat geeft een voordeel, dat de fraude wordt opgespoord, maar elk voordeel “hepse”  nadeel. Het betekent ook dat er in de publiciteit en in gesprekken op straat en café’s veel teveel aandacht wordt besteed aan fraudebestrijding, het schandaal van fraude en noem maar op. Een dankbaar onderwerp voor verjaarspartijtjes, bruiloften, feesten en begrafenissen. Ja zeker, ook bij die laatste gelegenheden gaat er het nodige over tafel, niet alleen koffie en cake.

Fraude dus, bijstandstrekkers die geld van de belastingbetaler krijgen en dan daarnaast, zwart of grijs, nog eens van alles bij verdienen of extra uitkeringen binnenhengelen waarop ze geen recht hebben. Daar kun je je behoorlijk over opwinden maar…je hoort zelden of nooit over de cowboys die van de beurs een casino hebben gemaakt en op die manier geen gemeenschapsgeld maar wel geld van ALLE andere spaarders in de waagschaal stellen. Geld dat risico’s gaat lopen doordat de fraudeurs op de beurs zich met lollige spelletjes bezighouden zoals shortselling of exorbitante rendementen en daarmee de basis van de beurs ondermijnen. Via die weg zadelen zij namelijk eens in de zoveel tijd de hele samenleving op met een crisis. Via die weg riskeren zij niet alleen ons risicoarm opgespaarde geld maar bovendien zijn ze er de oorzaak van dat tienduizenden banen op de tocht worden gezet. Sterker nog…vermoedelijk is dat de bedoeling. Op die manier verdwijnen immers talloze banen die de beursmagnaten als overtollig beschouwen…  En de financiële verliezen die zij lijden? Die worden goedgemaakt door overijverige overheidsinstanties.

Zelden hoor je iemand over de criminele handelingen van beurscowboys omdat tal van min of meer geslaagde mensen het wel spannend lijkt om ook aan dat soort spelletjes mee te doen. Heel wat spannender dan in de Bijstand te verzeilen. En daarom zijn zovelen selectief verontwaardigd over fraude in de Bijstand en hoor je ze nooit over het streetracen op de beurs. Het wordt tijd dat de beursfraudeurs ook eens aan de schandpaal worden genageld.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s