Het kralensnoer van de genocide

 

Ooit was er een tijd dat mensen nog eerlijk waren. Ze hingen botjes, schedels en tanden en kiezen om hun nek van de vijanden die ze hadden verslagen. Dat stond stoer. Hoe meer je van andermans gebeente om je nek had hangen en hoe meer vingers je ermee had versierd, des te stoerder was je.

Maar…dat mag allemaal niet meer van de VN en ook niet van de NATO want we zijn nu met z’n allen beschaafd geworden. Japanners mogen nog wel internationaal steungeld gebruiken om op dolfijnen te jagen maar dat is het dan ook zo’n beetje. Beschaafd. Wat een prachtig woord, mijn dochter gebruikt veelal liever het woord “verschaafd”  maar dat terzijde.

Het afgelopen jaar hebben we weer wat ellende zien passeren. Nadat we tientallen jaren vooral hebben geprofiteerd van de meest schanddalige regimes in de Arabische wereld, is er nu een beetje verandering in gekomen. Niet veel maar toch….een beetje. We noemen dat met veel trots de “Arabische lente”  alsof  we er zelf ook maar iets aan hebben bijgedragen. Veel meer dan de schenking van een overjarige helikopter hebben we niet gedaan, gek genoeg wel voor heel veel geld. Dat dan weer wel… maar dat terzijde.

Ja, we gaan zelfs op kosten van de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler kijken hoe het staat met die lente. Niet dat het iets uithaalt maar je moet je kop tijdig laten zien om die lentebrengers het gevoel te geven dat ze iets moois aan het doen zijn. Iets dat wij weer netzo leuk vinden als de afgelopen tientallen jaren van onderdrukking. Hoe het uitpakt allemaal, dat is natuurlijk HUN zaak, dat heet democratie. Maar dat terzijde.

Inmiddels speelt zich in Syrië een fantastisch stukje genocide af waar Joop waarschijnlijk ooit ene leuke musical over zal kunnen maken en…. je hoort de roep om ingrijpen al weer opkomen. Wij voelen ons namelijk zeer betrokken bij die zielepoten daar. Sterker nog, we willen die verschrikkelijke beelden niet meer zien op tv want het roept alle negativiteit in ons eigen hoofd op en dan slapen we niet meer. Het moet dus gewoon afgelopen zijn, daar. Dus: of de NATO niet even wat bommetjes op dat vervelende hoofd van Assad kan gooien…het maakt niet uit welke schurk het daarna voor het zeggen krijgt. Want schurken zijn er genoeg, in Homs, Damascus en al die andere 1001 Nacht sprookjesachtige dorpen. Maar dat terzijde.

Probleem is altijd wel dat je daarmee jezelf tot partij maakt in een conflict waar je de oorzaken niet van kent of begrijpt en de scheidslijnen niet kunt onderscheiden. Dat betekent dat je internationaal gezien weer een berg terrorisme over jezelf afroept want echt, het terrorisme dat naar je toe komt, heb je eerst zelf uitgenodigd. Nou en daar kan dan een halfgare Amerikaanse president weer decennialange ellende uit voort laten komen. Het lijkt wel een economische crisis. Sterker nog, die zal er ook uit voortkomen…and so on and so on…

Het is inderdaad een kralensnoer, een kralensnoer dat alleen te doorbreken valt door een seen keer op je handen te gaan zitten en te zeggen: bekijken jullie het maar, wij letten nergens op, we komen niet eens de rotzooi opruien. DAT zou helpen….maar dat terzijde natuurlijk…

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s