Dubbele moraal van de overheid

 

Meten met twee maten, voor je vrienden andere maatstaven aanhouden dan voor anderen. Het komt in de beste kringen en zelfs in de beste families voor. ik kan er over meepraten want ik kom uit een goede familie. Mijn voorvaderen waren gerespecteerde ambtenaren van hoge status. Ik zelf of ben heel anders, ik heb alleen maar jarenlang voor journalist gespeeld, een leuk spel maar het moest wel een spel blijven.

Hoe dan ook, meten met twee maten doe ik meestal in het café als we de hoeveelheden bier vaststellen met z’n drieën. Tegelijkertijd merk ik dat meten met twee maten al jarenlang schering en inslag is. Zo geldt er bij de overheid een gouden regel dat niemand dubbel belasting mag betalen en toch doen we dat allemaal bij voortduring. Een eerste voorbeeld kan ik geven uit de alledaagse praktijk. Gemeenten en provincies en zelfs het rijk incasseren tegenwoordig voor ene reeks van diensten “kostendekkende tarieven” . Daarvoor is jarenlang geknokt zodat de burger eens zou zien wat het allemaal kost en….zodat de overheid wat extra geld in het laatje kreeg. Voor bouwvergunningen, rijbewijzen, paspoorten en noem de hele reeks maar op, worden kostendekkende tarieven gevraagd maar eigenlijk heeft de overheid daar helemaal geen recht op. Eigenlijk druist het tegen de eigen voorschriften in want elke betaling aan de overheid betekent betaling van dubbele belasting. Voor ALLES wat de overheid doet, hebben wij immers allemaal al lang belasting betaald? Kan het er niet vanaf? Dan zijn de belastingtarieven verkeerd vastgesteld of…er wordt teveel met geld gesmeten, in de richting van Afghanistan bijvoorbeeld.

Dan is er de BTW. Die betalen wij over producten waarvoor al lang vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting is betaald. Dat is geen dubbel belasting betalen maar driedubbel. En nu is er sinds heel kort weer een winstpotje bij gekomen.

Ik heb een vriend die al 15 jaar in Spanje woont vanwege zijn werk.Ooit heeft hij aan de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer laten weten dat hij met zijn auto praktisch altijd in Spanje en Frankrijk rondreed. Hij kon om die reden zijn wegenbelasting opschorten zodat hij niet meebetaalt of liever meebetaalde aan het Nederlandse wegennet. Sinds ene paar weken kan dat niet meer. Wie binnen de Europese Unie rondrijdt over de openbare weg, betaalt wegenbelasting. Daarbij vergeet de schattige Nederlandse overheid dat mijn vriend, en sindskort ik ook, op de Spaanse snelwegen tol moet betalen. Dat is OOK wegenbelasting. Dubbel en dwars dubbele belastingbetalerij dus.

Onze overheid houdt er een dubbele moraal op na. Ze keurt het gebruik van sterke drank door kinderen onder de zestien af maar heft zeer profijtelijke belastingen op alcoholica, ook voor mensen die oud genoeg zijn om hun hersencellen te laten verdampen. Hetzelfde geldt voor tabaksproducten. Nu wil ene minister weer het gebruik van veel minder zout in het eten gaan afdwingen. Zij beweert dat het gaat om de gezondheid van iedereen maar de praktijk is een andere. Het gaat de overheid om de gezondheid als noodzaak voor het economische productieproces. Het gaat helemaal niet om welzijn  van de individu. Nee, de burger moet een stabiele productiefactor zijn en zo bijdragen aan een gezonde economie die veel, dubbele, belastingbijdragen in het laatje brengt. En dat geld gebruikt ze ter ondersteuning van de beurzen en anken zodat de grootspaarders en -beleggers risicovrij kunnen opereren. Ook  in crisistijd…het is duidelijk wie de maten van de overheid zijn.

Tot steerkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s