We leven weer in de middeleeuwen

“We leven toch niet meer in de middeleeuwen?”  dat hoor je nog al eens vragen door mensen die verontwaardigd zijn over iets dat echt achterlijk is. Het antwoord moet zijn: “Nee, we leven niet meer in de middeleeuwen, we leven weer in de middeleeuwen.” Echt, nze tijd vertoont alle kenmerken van de middeleeuwen.

Verreweg het belangrijkste kenmerk van de Middeleeuwen tussen 500 en 1500 nChristus was de dominante invloed van één organisatie die zich diepgaand met ieders leven bemoeide. Dat was de RK-kerk waarvan de Paus natuurlijk wel het hoofd was maar de veretegenwoordigers in de vorm van priesters, nonnen en monniken hadden veel meer invloed op het dagelijks leven van de mensen.

De RK-kerk heeft afgedaan maar daarvoor is het “Economisch Geloof”  in de plaats gekomen. Het geloof dat het grootste heil bedstaat uit groei van eigendom en inkomsten van de mens. Uitgerust met een ingebouwde obesitas in de buik- en heupstreek gaat vrijwel iedereen door met het verzamelen van voedingsmiddelen die de obesitas verder doet oprekken. De plaats van kerken en kloosters is overgenomen door beurs en bank en verzekeraar en de biecht heeft plaats bij de geldautomaat.

Het Vaticaan heeft plaatsgemaakt voor het IMF en in plaats van de kruisridders hebben we nu de NATO die permanent actie onderneemt om het geloof onder een groot deel van de wereldbevolking te verbreiden. En daar blijft het niet bij want ons hele denken is gericht op behoud van de status quo, precies zoals de vertegenwoordigers van de kerk ook graag wilden. Vooruitgang, nieuwe inzichten krijgen geen kans omdat de dominante opvatting is dat de bestaande technologieën het ultieme einde zijn. De kleine stapjes voorwaarts in de vorm van whatsapp en andere apps worden aangeboden als speeltjes zodat het brede zicht op technologische mogelijkheden wordt gecamoufleerd. Oude structuren zoals de olie- en auto-industrie kunnen daardoor de koers blijven bepalen.

Zo raakte ik vanmorgen nog maar weer eens verstrikt in een discussie over verkeerstechnologie en de wanhopige pogingen om onze problemen op te lossen door middel van meer asfalt. Dat de auto als vervoermiddel al lang is achterhaald, wil er maar niet in.Nee, wij willen ons nageslacht niet belasten met problemen die wij hebben veroorzaakt en daarom leggen we nog meer wegen aan en ook veel bredere. En precies daardoor belasten we het nageslacht met een enorm probleem. Onze kinderen hebben namelijk al lang door dat autoverkeer een helse kwaal is. Zij hebben straks helemaal geen behoefte aan vele kilometers lange asfaltbanen. Integendeel, zij hebben behoefte aan groen en natuur als afwisseling van hun hoog technologische werkomgeving.

Overigens, dat geldt niet alleen voor Nederland maar bijvoorbeeld ook voor Columbia waar met letterlijk alle geweld een weg dwarsdoor een natuurgebied moet komen in plaatsvan er omheen. Zodra de auto in beeld komt, wijkt alles en iedereen. De auto vervoert vooral onze verstarde visie. Een visie die leidt tot eindeloos in de file staan voor ene betere toekomst waarvan niemand weet wanneer die begint.

Wie gelooft in de ontwikkeling van veel meer geavanceerde werk- en verkeerstechnieken kan er op rekenen door te gaan voor “dromer”. Ook dat is middeleeuws want de man die meende dat de aarde om de zon draaide, werd voor ketter uitgemaakt. De man die naar Amerika ging zoeken, werd niet geloofd (Columbus) terwijl hij zelf er het volste vertrouwen in had. Geloof me, eigentijdse medemens, de middeleeuwen zijn weergekeerd en op u allen nedergedaald.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http:// chaoticus.wordpress.com

Advertenties

4 thoughts on “We leven weer in de middeleeuwen

  1. Citaat: “”Verreweg het belangrijkste kenmerk van de Middeleeuwen tussen 500 en 1500 nChristus was de dominante invloed van één organisatie die zich diepgaand met ieders leven bemoeide. Dat was de RK-kerk waarvan de Paus natuurlijk wel het hoofd was maar de veretegenwoordigers in de vorm van priesters, nonnen en monniken hadden veel meer invloed op het dagelijks leven van de mensen.”

    Dat is niet waar, het christendom was in opkomst maar was nog langs niet wijd en zijd verbreidt zoals pas halverwege of aan het eind van de middeleeuwen. Er was nog zeer veel diepgaand (heidens ) bijgeloof naast of tijdens de kerstening.

    Het christendom is talloze malen gekaapt door wereldlijke leiders, koningen hertogen en andere potentaten die daar wel voordeel in zagen, maar nauwelijks de oorspronkelijk boodschap van christus doorgaven. Philips de Goede van Bourgondië bv benoemde veel van zijn bastaardzonen tot Bisschop, gaf ze een hertogdommetje en/of klooster onder diens hoede, met alle gevolgen van dien.

    • O ja zeker wel, misschien niet door de officiële vertegenwoordigers, maar wel door de talloze “veldwerkers” die zich door de oproep van christus tot werken van barmhartigheid geroepen voelen. (Armenzorg, ziekenzorg, vreemdelingen, etc etc.) Nee niet alle christenen zijn model christenen, maar het christendom heeft in 2000 jaar wel vele miljoenen barmhartigen voortgebracht. Maar als outsider merk je daar natuurlijk niet zoveel van.

  2. Citaat: “Het christendom zal Afrika of China (of India) niet westelijker maken. Maar het is wel een stap in de beschaving. Het past bij een besef van verantwoordelijkheid, schuldbesef en gewetensvorming. Het maakt betere mensen en vervolgens een betere maatschappij. En het is ook nog eens een razend knap, betoverend verhaal, dat Nieuwe Testament”. http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/02/waarom-vallen-de-moslims-wereldwijd-christenen-aan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s