“Vrede is slechts een droom en niet eens een mooie”

 

Bovenstaande woorden zijn afkomstig van de Duitse generaal Von Moltke die bijna gedurende de hele negentiende eeuw leefde. Hij werd geboren in Napoleontische tijden en overleed tijdens Kaiser Wilhelm II. Von Moltke was niet voor niets generaal. Hij had grootse ideeën over het belang van zijn beroep.

In de loop van de tientallen jaren waren er voor hem steeds minder volgelingen te vinden…dat wil zeggen in de westerse wereld want op de rest van de aardkloot kregen zijn woorden een steeds machtiger betekenis. Von Moltke meende dat een volk eens in de dertig jaar oorlog nodig had omdat het anders zou degenereren. Voor de degeneratie die oorlog met zich meebrengt had hij minder oog. Zo  beloeren Israëli’s en Palestijnen elkaar inmiddels bijna 65 jaar vijandig aan te gluren en de hoop op vrede blijft achter de horizon verborgen. En…die kans is ook zo goed als uitgesloten.

Dat komt zo. Al sinds de ballingschap in Tweestromenland verlangen de Joden terug naar hun “Beloofde Land”, een belofte waarvan ieder helder denkend mens terug zou schrikken, gezien de ellende die ze er beleefd hebben,maar toch…  Het negentiende eeuwse Zionisme gaf aan dat verlangen een nieuwe impuls maar nog erger werd het halverwege vorige eeuw. Toen vond de Holocaust  waarin zes miljoen Joden op gruwelijke wijze werden afgeslacht. Dat bezorgde het Joodse volk een diep trauma en de Europeanen een schuldcomplex. Ondanks de waarschuwingen van de Britse regering besloot men toe te geven aan het Joodse verlangen om terug te keren. Er zijn heroïsche boeken en films over gemaakt zoals “Exodus” . Feit blijft dat er een drame plaatsvond waarvan het grootste deel van de wereld de gevolgen op dat moment niet kon overzien. Overigens zien sommige in de vrijwillige uitzetting van Joden de vervolmaking van Hitlers plannen maar dat terzijde.

Het was hommeles van meet af aan , zoals de Britten hadden voorspeld. Het begon met de gruweldaden van de Israëlische verzetsbeweging Haganah tegen de Britten en daarna tegen het Palestijnse volk. Dit volk had in de afgelopen eeuwen ook al een diep trauma opgelopen. Ze werden beschouwd als de zigeuners van de Arabische wereld en niemand wilden ze hebben: Egypte niet, Jordanië had er al meer dan zat, Syrië niet, Libanon niet en van de verder weg gelegen Arabische landen hoeven we niet te spreken. Maar…het lijden van het Palestijnse volk werd een mooie impuls voor het o zo vaak bezongen en nooit bereikte Arabische eenheid. Eindelijk was er een gezamenlijk zij het hypocriet, doel: de bevrijding van de Palestijnen.

Daar komt nog iets anders bij want de Joden hadden niet alleen te maken met hun begrijpelijke, diep ingeslagen, trauma van de holocaust. Zij hadden ook nog een geloof dat hen bracht in de richting van een absolute tunnelivisie. Over het algemeen wordt er in geschiedenisboeken gedaan alsof de Joden het monotheïsme hebben uitgevonden maar dat is ver bezijden de waarheid. De Egyptenaren hadden Echnaton als supergod, de Grieken hadden Moira en de Romeinen hadden een vergelijkbare hogere macht en ook in de Noorse Edda komt een almachtige kracht voor die boven de goden staat. De Joden vonden niet het monotheïsme uit maar besloten tot de uitschakeling van de Engelenschaar die bij de Grieken bijvoorbeeld op de Olympus huisde. De Joden ontmenselijkten hun geloof, goden de menselijke wispelturigheden van goden zoals Odin, Zeus en Hera eruit en richtten zich met een soort staar op Jahwe. Daardoor vergaten zij dat zij mensen waren en zagen zij zichzelf als onvolkomen godheden. Zondige godheden ook wel maar…geen mensen. De menselijke eigenschappen waren immers uit  beeld verdwenen. De Joden hebben geleerd rechtlijnig te denken, dat is de boodschap van de Torah.

Twee getraumatiseerde volkeren maakten nu beide aanspraken op hetzelfde stuk grond, de één vanuit het geloof, de ander vanuit noodzaak. Twee volkeren die door niemand anders werden gewenst, sloten geen verbond maar werden elkaars concurrent. Daarmee geraakten zij in een eenzame strijd die door anderen alleen maar gezien kon worden als speelbal. En dat gebeurde ook en dat gebeurt nog steeds.

Na WOII heerste in heel West-Europa een diep ingeslagen verlangen naar vrede en dus sloten de VS zich daarbij aan. Ze propageerden tientallen jaren vrede in Palestina maar…de werkelijkheid was anders. In werkelijkheid probeerden zij via Israël hun invloed in het Midden-Oosten te versterken. Aanvankelijk was de USSR daar de tegenstander  maar na de machtsovername van Khomeini in Iran, werd het Iran. Een beetje ene giller omdat Iran in verhouding tot de VS op militair gebied geen moer voorstelt maar toch…de angst voor Iran werd opgestookt en de vriendschap met Jeruzalem steeds inniger. Niet één anti-Israëlische resolutie in de VN kreeg de steun van de VS. En zo bouwden de Amerikanen ene stevig fundament onder het Israëlische gelijkhebberige politieke bestel, gebaseerd op een ontmenselijkt geloof en een diep trauma dat de Joden duidelijk maakte dat zij geen enkele vriend in de wereld hadden. Zelfs de VS worden door Israëlische regeringen tot op de dag van vandaag niet vertrouwd want…je weet maar nooit of die verschrikkelijke nazi’s daar niet de macht krijgen.

En dan, dan zijn er nog de ware gelovigen die verkeerd geklede Joodse meisjes bespuwen omdat ze “zondig” zijn. Zij zien in de strijd tegen de Palestijnen een opdracht van Jahweh, een versterking van het Joods bewustzijn. Daarmee sluiten zij aan bij de gedachte “Vrede is slechts een droom en niet eens een mooie”. En zij ronselen bondgenoten in het westen, waaronder Geert Wilders en aanhang. Die leeft volop in Jeruzalem en Washington maar….ook in Teheran en Caïro. En de slachtoiffers zijn de individuele Joden en Palestijnen die proberen op vriendschappelijke voet of goed nabuurschap met elkaar om te gaan…

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

7 thoughts on ““Vrede is slechts een droom en niet eens een mooie”

 1. Het is een feit dat Joden bijna overal ter wereld de verschoppelingen zijn en dus al eeuwen lang van een “veilige haven”, droomden. Dat is er dan ook gekomen, “geholpen” door de holocaust. Alleen is zij als piepkleine natie, dat van de woestijn een “”paradijsje” heeft gemaakt omringt door een vijandige en jaloerse regio. Probeer je daar maar eens staande te houden.

  • Snap je hert weer niet? Ik zeg niet dat joden onschuldig zijn, maar nergens in hun religieuze geschriften staat te lezen dat Palestijnen of arabieren en moslims minderwaardige mensen zijn. Daarvoor moet je de Koran eens doornemen, daarin worden joden als derderangs burger beschreven en het moslims van kinds af aan wordt bijgebracht. Daar zit een groot deel de kiem van het slepende conflict.

  • Joden mochten eeuwenlang bepaalde beroepen niet uitoefenen, maar ze zijn slim en vonden velen hun bestaan in de financiële sektor wat hun geen windeieren heeft gelegd. Van joden heeft verder niemand veel last omdat ze veelal hun eigen weg gaan. Voor zigeuners ligt dat vaak anders, helaas ligt hun lot verbonden met hun zwervende en ( in het verleden vaak) criminele gedrag.

  • Dat is alleen hoe het “uitverkoren volk” over zichzelf denkt, niet zoals anderen er tegenaan kijken, zoals zoveel volken dat over zichzelf denken Kay. Hoe denken orthodoxe moslims over zichzelf, heb je wel eens de koran gelezen, hoe niet moslims daar soms als dhimmy worden beschreven? Ik heb het even voor je opgezocht. (lief hé?)

   “In feite kwam de dhimma neer op een soort apartheidswetgeving. Essentieel was dat de dhimmi werd vernederd en zich schikte in een minderwaardige positie in de moslimmaatschappij””

   Bron: http://www.answering-islam.org/Dutch/d/dhimmikerkinmoslimwereld.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s