Gewone mensen

 

De plaag van de democratie is dat niemand zich meer bijzonder vindt dan een ander. Dat kan heel extreme vormen aannemen. Het waren bij uitstek de Nazi’s die al klaagden dat de democratie altijd zou leiden tot de “middelmaat”. Nu wil ik niet zo ver gaan door te stellen dat het Nazisme veel prachtige hoogtepunten met zich heeft meegebracht maat de klacht klopt wel.

Enkele jaren sprak een nieuwe burgemeester in zijn aanvaardingsrede uit dat hij ” ook maar een mens” was en ik dacht daarbij onmiddellijk “Nou, dan had je geen burgemeester moeten worden.”  Van een burgemeester worden wel degelijk hogere prestaties verwacht en meer inzet en inzicht dan van de meeste mensen. Burgemeesters behoren bijzondere mensen te zijn waaraan anderen een voorbeeld kunnen nemen of waarin zij troost kunnen vinden. Een andere categorie die tegenwoordig uit “gewone mensen”  lijkt te bestaan zijn de huisartsen. Dat is heel droevig want ene huisarts is een heel bijzondere figuur in de samenleving. Hij behoort in de eerste plaats het volle vertrouwen van iedere individuele patiënt te hebben en bovendien altijd klaar te staan, bij weer of geen weer, bij macht en ontij. Dat houdt de functie in. Het is geen pillenloket.

Vandaag kwam ik weer zo’n raar voorbeeld tegen. Student journalistiek @DickvandenBoss heeft een slotje op zijn twitter. Dat wil zeggen dat hij bepaalde informatiestromen bij voorbaat uitsluit. Zouden ze dat leren op de nieuwe opleidingen journalistiek? “Selecteren voor de poort? Alleen binnen laten komen wat welgevallig is? Alleen willen lezen wat volgens jou de moeite waard is en geen kennis nemen van het maatschappelijk gegons? Of zou het eigen initiatief zijn en alleen de leuke dingetjes willen horen. Hoeveel studiepunten krijg je daarvoor op de opleiding? Journalistiek houdt in dat je altijd en overal bereikbaar bent en beschikbaar moet zijn voor het gesprek (tenzij je al in gesprek bent).

Democratie leidt gemakkelijk voor vervlakking en dat is jammer want juist in vrijheid en onbevangenheid kunnen mensen tot grootse hoogten stijgen. Daarom behoort bij democratie ook de erkenning dat de één grotere vaardigheden heeft dan de ander. Dat de één intelligenter is dan de ander en dat de samenleving daarvoor de ruimte moet bieden. Pas dan komt de democratie tot ontplooing en…kunnen de Nazi’s wel inpakken. Dat zou mooi zijn. Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s