Een gezonde geest in een gezond lichaam of…andersom….

Dit weekend bezocht ik een man die een paar jaar jonger is dan ik maar er veel ouder uitziet. Een wonderlijk verschijnsel dat ik al heel wat keren eerder heb opgemerkt en…natuurlijk: de een heeft een sterker lichaam dan de ander. Daarmee is het raadsel echter niet opgelost. Bij de genoemde waarneming liggen een stuk tragiek en een stuk spiritueel denken op de loer.

De tragiek zit hem in het feit dat vooral mensen met een lagere opleiding veelal werk te doen krijgen waarbij zij zich lichamelijk moeten inzetten. In sommige kringen wordt dat ook wel “zwaar”  werk genoemd. In de loop van de jaren slijt zo’n lichaam, niet bij iedereen even snel maar het slijt. Mensen met een lage opleiding hebben dan ook veelal behoefte aan een eerdere pensionering, begrijpelijk omdat zij vaak ook eerder zijn begonnen  met werken en doordat hun lichaam een snelle slijtage doormaakt.

Hoe zit dat bij mensen met een hogere opleiding? Het wonderlijke feit doet zich voor dat bij deze laatste groep veelal hersenarbeid wordt verricht. Men werkt met de geest en wat zien we dan? De geest groeit en wordt sterker. In tegenstelling tot het lichaam wordt de geest bij veelvuldig en veelzijdig gebruik steeds sterker. Als neveneffect brengt  dat nog al eens met zich mee dat het lichaam langer in goede staat blijft. Ja en dat werkt bij de lager opgeleiden dan weer andersom.

Zij zijn dagelijks veel minder bezig met hersenwerk, gebruiken de geest minder en lopen daardoor ene grotere kans op dementie. Overigens, ook degenen die hun geest heel eenzijdig inzetten zoals dat in de IT-wereld en bij wiskundigen gebeurt, lopen meer kans op dementie. In de stad Eindhoven is dat al eens aangetoond op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Dat de geest bij intensief en veelzijdig gebruik alleen maar groeit en sterker wordt houdt echter een volslagen verlies van energie in als het waar is dat lichaam en geest tegelijkertijd overlijden. Dat nu kan niet want volgens bestaande natuurwetten is verlies van energie. De vraag is: waar blijft deze gegroeide geest? Ik ga daar nu geen antwoord op geven maar ik adviseer alleen mensen met een degelijk getrainde geest om over deze vraag na te denken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s