Gekwelde monarchen…

 

De Spaanse koning Juan Carlos heeft een wat vervelend akkefietje achter de rug. Tijdens een vrolijke jachtpartij op olifanten in Afrika is hij gevallen. Botontkalkende heup op drie plaatsen gebroken. Voor een beschermheer van het WNF is dat dubbel vervelend want dan wordt je geacht olifanten te beschermen in plaats van ze af te knallen… Tja, zo’n jachtpartij op olifanten tettert zich gauw rond ion het oerwoud.

De koning was op een privéreis en dan mag dat allemaal. In een officiële reis moet je olifanten beschermen maar als privépersoon mag je raak schieten wat je wilt natuurlijk. Zo’n man heeft tenslotte ook een privéleven. De koning wordt nu op drie breukplaatsen aan zijn heup geholpen en dat is al weer heel veel meer dan wat ze doen met stervende olifanten in Botswana. Het is ook wel de goden verzoeken trouwens als je met je botontkalking op reis gaat in BOTswana maar dat terzijde.

Begrijp me goed. Ik heb Juan Carlos vanwege zijn houding na de dood van Franco en de opstand van kolonel Tejero altijd hoog geacht maar….dat betekent niet dat mijn bewondering grenzenloos is. Ik verbaas mij altijd over mensen die menen dat koningen een privéleven hebben. Dat is lulkoek. Zij hebben niets dat daarop lijkt. Alles wat zij doen wordt gezien  in hun positie als koning. Logisch, de vorst heeft immers vooral een bindende taak en een voorbeeldfunctie en wat en wanneer hij ook doet, maat daar onderdeel van uit. Weg dus met die onzin van een privéleven van koningen.

Bovendien zouden koningen en koninginnen moeten beseffen wat het woord “koning” betekent. Het woord duidt op het “kunnen”. De koning is de man die voorop loopt, alles kan en de weg wijs wijst naar een mooiere toekomst. Voor ene koningin geldt hetzelfde. Dat betekent dat de koning(in) zich moet durven los te maken van bestaande, verouderde tradities en nieuwe wegen moet durven inslaan. Het betekent ook dat hij/zij zich 24 uur poer dag rekenschap moet geven van het gevoelen dat onder het “volk”  leeft. De jacht mag dan een oud voorrecht van de adel zijn, tegenwoordig wordt het gezien als een moorddadige aanslag op de natuur, op levende wezens. Wie dat niet begrijpt, is niet geschikt als koning of koningin.

Natuurlijk, het gaat om veel meer dan de jacht. Het gaat ook om koningen en prinsen die zich gedragen als projectontwikkelaar. Dat is echt “van-de-pot-gerukt” gedrag. Koningen horen zich met dat soort burgerlijke gewauwel helemaal niet op te houden en…het zou ook mooi zijn als zij eens wat minder militairen in hun gevolg meezeulden. Dat past mogelijk bij een Middeleeuwse vorst maar niet bij één van deze tijd.

Kortom: Juan Carlos heeft zijn verontschuldigingen aangeboden over de olifantenjacht. Eigenlijk had hij dat tegen de olifanten moeten zeggen en ook dat het NOOIT meer gebeuren zal. Het is allemaal zo weinig koninklijk om te zeggen dat je je vergist hebt.  Het zou mooi zijn als de koningen van Europa eens een workshop koningsschap zouden volgen. Die wil ik wel geven en ja…gratis…ik wil wel het goede voorbeeld geven natuurlijk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s