GeenStijl, de PVV en de stijlloosheid

 

Gisteren betichtte een medewerker van de site GeenStijl mij ervan dat ik op een nieuwsrel meesurfde. De essentie van mijn artikel was niet bij haar overgekomen maar bovendien, je vraagt je af hoe zo’n GeenStijl iemand zoiets kan zeggen. GeenStijl is zelf de grootste fabriek van nieuwsrellen van Nederland.

Ik ben die laatste die zal zeggen dat GeenStijl eigenlijk GeenVerdienste had moeten heten want dat is niet zo. De site heeft wel degelijk betekenis voor de openbaring van zaken die anders onbekend zouden blijven. Of alle journalistieke principes daarbij altijd worden gehanteerd is de grote vraag. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de oprichters de site GeenStijl hebben genoemd.

Erger en schadelijker is het PVV-achtige stijltje dat GeenStijl hanteert . Nog meer dan de Telegraaf weet deze site al dan niet onacceptabele te presenteren op een manier alsof de media het nieuwe circus zijn geworden, alsof het gaat om de vrouw met zes borsten en drie benen op de kermis.

Ik bedoel maar te zeggen dat je wel eens gelijk kunt hebben met je stellingen maar dat de vorm en wijze waarop je die presenteert er ook toe doen. Taalgebruik en zinsconstructies kunnen heel schadelijk zijn voor een samenleving. Als zij namelijk de indruk geven dat onbehouwen, grof en agressief en beschuldigend taalgebruik de norm zijn, dan slaat die methode over op de samenleving. Binen de kortste keren scheldt iedereen elkaar verrot omdat je dan pas “zegt wat je denkt”.

Die opvatting bestaat bij PVV en GeenStijl en is onterecht aangezien journalistiek een vak is hoort er vakmanschap bij. Dat betekent dat je heel goed kunt zeggen wat je denkt, zonder de hele samenleving te bruskeren. In feite is een geslepen, fijne maar venijnige opmerking zelfs effectiever dan scheldwoorden of onterechte insinuaties. Tja, je mag dan GeenStijl hebben, dat betekent nog niet dat je stijlloos moet zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

One thought on “GeenStijl, de PVV en de stijlloosheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s