De EUSSR, lachspiegel of werkelijkheid?

 

In de afgelopen jaren hebben anti-Europese Unie aanhangers de unie nog al eens omschreven als EUSSR, een verwijzing naar de voormalig totalitaire Sovjet Unie. Zij zien Europa liever weer uiteenvallen in een dertigtal onderling kissebissende en oorlogvoerende staatjes dan een relatief  vredig evenwicht.

De Europese Unie is voortgekomen uit de EGKS die in 1951 ontstond, de Europese Gemeenschap Kolen en Staal, bestaande uit Benelux, Duitsland, Frankrijk en het wat zwakkere Italië. Idealistisch gezien was het een bond die een eind moest maken aan het eeuwenlange geherrie van Duitsland en Frankrijk. Belangrijker was de economische reden voor de oprichting: het bieden van een stevige economische partner voor de VS. De Marshallhulp die in 1947 al was bedacht, was voor de Amerikanen in de eerste plaats een investering in de toekomst. Dat ze ideëel gepresenteerd werd als hulp voor alle Europese staten,kwam natuurlijk vooral goed uit. Uit de band die de hulp creëerde kwamen verschrikken voort zoals het JSF-project. Belangrijk punt is dat de EGKS in eerste instantie vooral een economische bond was. De Europeanen stonden ook toen al niet te springen van enthousiasme om een echte en hechte eenheid te gaan vormen. In de loop van de jaren veranderde de EGKS in de EEG, de Europese Economische Gemeenschap en er kwamen ook wat nieuwe leden bij. En toen…toen ging het mis…

De naam veranderde in Europese Gemeenschap (EG).Het economische karakter ervan was niet langer zichtbaar. De wat technocratisch, ambtelijke organisatie ging zich ook bezighouden met niet-economische zaken. Het super-ministerie van Economische Zaken ging zich in allerlei zaken mengen. Er kwam een parlement waarvoor haast geen Europeaan belangstelling had. De meeste mensen bleven denken dat de Europese Gemeenschap een soort spelletje-ver-weg was. De Gemeenschap deed ook geen enkele moeite om die opvatting te veranderen. Lekker afstandelijk beslissingen nemen waar de meeste mensen nauwelijks enige greep op hadden.

Erger nog werd het toen de naam veranderde in Europese Unie (EU). Niet alleen kwamen er allerlei landen bij die economisch absoluut niet waren opgewassen tegen de oorspronkelijke leden. De suggestie werd nu helemaal gewekt dat Europeanen elkaar zagen als bloedsbroeders in een vijandige wereld. Die suggestie werd nog sterker toen er een gezamenlijke munt in omloop kwam. zij het niet voor alle leden. Het was zo lekker gemakkelijk omdat je geen geld meer hoefde te wisselen bij een bezoek aan het buitenland. De binnengrenzen verdwenen en de hele EU leek een groot zalig Europees Paradijs.

Maar net zoals in het echte paradijs zat er een addertje onder het gras. Terwijl iedereen in Europa tot ene grote familie ging behoren, kreeg die familie geen greep op het bestuur van die zalige Unie. Er was nog steeds een parlement maar in werkelijkheid was het de Europese Commissie die de zaken regelde. En inderdaad, die onttrok zich grotendeels aan democratische controle. Dat was het gevolg van onverschilligheid bij de gemiddelde Europeaan maar het was ook de fout van de Unie zelf die geen enkele poging deed de inwoners van de Unie te interesseren voor het grote geheel. Dat kan opzettelijk zijn geweest of het was eenvoudige onbenulligheid.

De Unie heeft veel kansen voorbij laten gaan om uit te groeien tot een respectabele. democratische organisatie, een organisatie met een uitvoerende comité, de Commissie, waarop de burgers direct grip zouden kunnen hebben. Dat zou beter zijn dan een clubje elitaire, van de werkelijkheid verwijderde, technocraten. Dat alles is een reden tot verbetering van de Unie maar zeker niet voor de afschaffing ervan. Niemand kan oprecht van mening zijn dat een dertigtal kibbelende mogendheden een betere oplossing is voor Europa dan een Unie. Meer democratie: ja. Afschaffen: nee. Van een EUSSR spreken , is het maken van een karikatuur, vooral een hobby van mensen die de Koude Oorlog niet of nauwelijks hebben meegemaakt.

Er is nog al wat mis aan de Unie en er moet snel worden ingegrepen maar tegenwerking en afschaffing zijn uit den boze.

Tot sterkte,

 

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s