De kroon der schepping op zijn troon van angst

Gisteren sprak ik iemand die zich afvroeg of de angst niet uit de mensen weg te praten was. Ik vrees van niet. De angst is aangeboren, zit in de genen en nog aangepraat ook. Hoe kan het ook anders? Vogels hebben vleugels om te vliegen en klauwen om hun prooi te grijpen, tijgers hebben klauwen en grote tanden, giraffen hebben een lange nek zodat zij ook boven het maaiveld uit kunnen eten en koeien hebben vier magen om het gruwelijke gras te kunnen verteren maar mensen, wat hebben mensen…twee onbenulige handjes en een kop vol spookbeelden.

Van dat laatste kreeg ik kortgeleden nog maar weer eens het bewijs. Een vrouw was absoluut niet gewend om met honden en katten om te gaan. Zij zag in elke beweging en elk geluid van mijn doetje van een hond een aankondiging van naderend onheil, van slinkse plannen om haar aan te vallen en op te peuzelen. Bij mijn hond leven dat soort gedachten niet maar wel bij haar. Het is de angst die voortkomt uit het feit dat de mens slechts beschikt over twee onhandige voorpootjes. Bang voor teveel everzwijnen op de Veluwe, wolven in Zuid-Limburg, beren in de Pyreneeën en een spin in het bed. De mens vond eerst de tijd uit om vervolgens bang te zijn te laat te komen.

Die angst drijft mensen naar elkaar toe.Geen wezen op aarde is zo’n kuddedier als de mens. Hij leeft van het feit dat hij iets doet voor een soortgenoot. De een timmert, de tweede kookt en de derde metselt, allemaal ten behoeve van de soortgenoten.Mensen leven bij de gratie van de kudde. Die biedt veiligheid en een bestaan maar….de spookbeelden in het gruwelijke hoofd van mensen veroorzaken ook dat zij een gevaar voor elkaar gaan vormen. Zij zien elkaar in de slechtste rol die zij voor zichzelf kunnen bedenken. Het spreekwoord: zo de waard is…. geldt voor iedereen op de hele wereld.

En zie, dit angstig wezen met de onhandige voorpootjes heeft zichzelf aangeduid als de kroon der schepping. Een kroon die zal heersen over al die enge wezens door wie ze wordt omgeven, ze zal rentmeester zijn over enge wezens in en buiten het eigen hoofd. En daar handelt de kroon naar. Ze vernietigt alles waarvoor ze bang is: wilde dieren, ondoordringbare oerwouden en onbegrijpelijke culturen. Zelfs de eigen cultuur laat ze te pletter vallen. Beatrix had geen gelijk: niet de leugen regeert maar de angst en het kind daarvan is de leugen. De grootste leugen van allemaal is dat de mens de kroon der schepping is.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “De kroon der schepping op zijn troon van angst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s