Het nationalisme kan in de afvalbak

 

Nationalisme, het is in opmars, soms zelfs via de vertrouwde beelden van wapperende vlaggen en stampende laarzen. Het nationalisme dat Europa 150 jaar lang de meest verschrikkelijke oorlogen heeft gebracht, is weer helemaal populair. Ja, wie niet nationalistisch is, is een lafbek.

En dat klopt…ik heb helemaal geen zin om vier jaar in ene loopgraaf weg te rotten, ik heb geen zin in rokende crematoria en gaskamers en ik heb geen zin op een stralend uiterlijk. Want dat is het wat het nationalisme belooft. Strijd en staan voor …voor wat eigenlijk. De hedendaagse nationalisten hebben mij dat nog niet goed duidelijk kunnen maken. Zij spreken veel over de dictatuur van Europa maar wat er zo mooi is aan die Nederlandse democratie, dat kunnen zij me niet vertellen. Die democratie is deafgelopen 30 jaar, mede door hun toedoen, verworden tot een poel van schreeuwen, gillen en krijsen zonder inhoud.Ze hebben het over meer respect voor waarden en normen maar hun voormannen pissen door brievenbussen, verkrachten recruten en doen mee aan miljoenenfraude. Geen wonder dat iedereen het spoor bijster raakt.

Laten we wel wezen, het nationalisme is een achttiende/negentiende eeuws fenomeen dat moest helpen de ineenstorting van de absolute monarchie op te vangen. De Franse Revolutie kon dan de adel wel wegvagen maar moest naar nieuwe bindingselementen zoeken. Een bindende kracht in het opstandige volk.Voor de groot-industriëlen was dat ook prettig want die vonden een veilige basis voor hun handelsactiviteiten.  Daarom verbonden liberalisme en nationalisme zich. De Europese gewoonte om  volkeren in nationale hokjes op te splitsen, verspreidde zich op de meest kunstmatige wijze over de hele aarde. Veelal werden lukraak door het bos of door de woestijn grenzen getrokken zonder zich te bekommeren om de volkeren die aan weerszijden woonden.

Economisch gewin en nationale soevereiniteit leidden tot een reeks van botsingen, iets waartegen hedendaagse nationalisten dus niet op zouden moeten zien. Tegelijkertijd is het nationalisme ook een verouderd idee, volslagen achterhaald, overbodig en zelfs belemmerend geworden.

We leven in een tijd waarin elke plek op aarde binnen de kortste keren te bereiken is. Paaseiland en de Zuidpool zijn waarschijnlijk het moeilijkste. In de hele wereld heeft het Engels zich ontwikkeld tot een soort taalbrij die iedereen verstaat zodat we met volkeren in contact kunnen komen waarvan we 100 jaar geleden nog niet eens het bestaan af wisten. Individuen over de hele wereld kunnen elkaar naar hartenlust bereiken via internet en de sociale media, paradijselijk voor de echte socialisten dus. De wereld is onze woonplaats geworden. Bedrijven zijn uitgegroeid tot multinationals die hun tentakels tot in de kleinste plekken van de aarde hebben. Daarmee zijn zij zeer serieuze concurrenten geworden van de nationale staat. In feite zijn die multinationals de meest verschrikkelijke dictaturen geworden die zelfs kunnen besluiten over de “nationale”  identiteit van de medewerkers: door ontslag. Daarover hoor je niemand.

In het besef dat het nationale principe zichzelf heeft overleefd en tot meer rampspoed dan vreugde heeft geleid, en dat het economisch een barrière is gaan vormen, hebben sommigen de eenheid gezocht. Daaruit is de wat krakkemikkige wagen van de EU ontstaan. Een wagen die piept en kraakt en waar het nodige aan ontbreekt. Een wagen die voor verbetering vataar is maar die niet zo maar weggegooid kan worden.

Het nationalisme is een afgedragen overal die hoognodig in de vuilnisbak moet verdwijnen en daarvoor in de plaats hoort een mondiaal bewustzijn en een lokale betrokkenheid te komen waarvan de inhoud niet bedacht kan worden door nationalisten. Die zijn daarvoor veel te begrensd in hun denken.

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Het nationalisme kan in de afvalbak

  1. Hmmm… reageert hier nou geen hond op? Komt vast door voetbal. Ook zo’n vreemde sentimenten ophoestende nationale kronkel 😉

    Maar goed, in der Beschränkung zeigt sich der Meister luidt een Duits gezegde. Maar toen deze uitspraak ontstond, hadden we nog geen internet en vliegtuigen en kon je niet nationalistischer zijn dan je zelf dragen kon. In je reisnecessaire nam je niet meer mee dan strikt noodzakelijk en bralde je vast niet over je herkomst… Hoewel?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s