Echte Nederlanders

“De Nederlander bestaat niet althans niet als gemiddelde”, zoiets was toch de opmerking van Prinses Maxima die zoveel stof deed opwaaien. Ik ben het met heer eens , als zij maar weet dat “De Argentijn”  ook niet bestaat.

Vandaag was ik in discussie met een aantal mensen op twitter  over het begrip “Echte Nederlander”. Ik probeerde iets meer inzicht te krijgen in deze term die in PVV  en andere “nationalistische”  kringen graag wordt gebezigd. De term hangt ten nauwste samen met het ook nog onopgehelderde begrip Joods-Christelijke cultuur of beschaving, maar dat terzijde.

Ik kreeg op mijn vraag nauwelijks antwoord, hoewel: twee keer kreeg ik een concrete benadering van het vraagstuk. In het eerste geval ging het om een, zij het wat sarcastische, opmerking dat het spreken van Algemeen Beschaafd  Nederlands een kenmerk zou zijn. De reageerder voegde daar aan toe dat “dus 90 procent van de PVV-ers daaraan niet voldoet”. Ik ben het in elk geval met hem eens dat goed Nederlands spreken op de lijst van karakteristieke eigenschappen van een “echte Nederlander”  thuishoort. De tweede reactie behelsde ” met je handen van andermans spullen afblijven”  of woorden van gelijke strekking. Daar heb ik wat twijfels over omdat dit kenmerk vrijwel mondiaal is. In sommige landen wordt je hand zelfs afgehakt als je steelt.

Ik zou zeggen: een bedroevende oogst eigenlijk. Geen van onze stoere “Germaanse Vikings” of  nationalististen was in staat criteria te noemen voor een “echte Nederlander”. Ik zal proberen mij er eens aan te wagen:

– verzorgd Nederlands spreken en schrijven;

– ondernemingslust

– inventiviteit

– zuinigheid zonder gierig te zijn

– sociaal gevoel

– vriendentrouw

– betrouwbaarheid

– huiselijkheid

– klagen en zeuren

– ongastvrijheid

Ik houd het op tien kenmerken want daar had ik zelf ook naar gevraagd. Wie deze eigenschappen of vaardigheden in zich heeft, kan een aardige aansluiting vinden aan de Nederlandse samenleving.

Op één aspect van de discussie van vandaag wil ik nog even ingaan. Het gaat om de wijd verbreide misvatting dat Hitler en zijn Nazi’s “socialisten”  waren. Dat waren zij zeer zeker niet, ook al beweerden ze dat van zichzelf wel eens (Goebbels) en voerden ze het woord socialsime in hun naamgeving. Het waren NATIONAAL socialisten, met voorrang voor het nationale gedachtengoed. Zo voerden de Nazxi’s sociale grondpolitiek ten koste van de Polen en Sudetentsjechen ten beoeve van arme Duitse boeren. Maar dat is geen socialisme want het betekent uitsluiting van groepe. Wie iets over het socialisme wil zeggen, zou er eerst eens iets over moeten lezen, “Das Kapital”  van Marx bijvoorbeeld. Ik wens ze veel succes en ik gok dat veel van onze “nationalisten” er niet het geduld voor kunnen opbrengen.

Daar komt bij dat de Nazi’s in hun twaalf machtsjaren in toenemende mate het grootkapitaal, zoals Krupp en Thyssen of Bayer ondersteunden en zeker niet ten gunste van de werknemers in die bedrijven.

Alles bij elkaar is er bij onze “nationalisten”  een wat verward beeld van ” de echte Nederlander” en van het socialisme al klinken hun leuzen nog zo verleidelijk, het is niet meer dan hol gebral.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

7 thoughts on “Echte Nederlanders

 1. Zou je wel goed willen citeren……we hadden het over normen en waarden, en toen zei ik met je handen van andermans spullen afblijven.

 2. Dit was je tweet: Kan een PVV-er mij eens de tien gedefinieerde criteria noemen voor “Echte Nederlander”?

  Je vroeg om criteria en nu noem je kenmerken.

 3. Op mijn werk, werken ook veel Polen, Turken en Marokkanen. Als ik ze Nederlander noem heb ik een probleem, want zij voelen zich geen Nederlander,maar gewoon Pools, Turks of Marokkaans. Ook een Portugese vrouw voelt zich Portugees en geen Nederlander.

  Waarom zou je als je in Nederland bent geboren,opgegroeid naar school bent gegaan, geen Nederlander voelen.

  Een andere man bij ons, van oorsprong Marokkaan, daar geboren voelt zich wel Nederlander….Nordin is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Ze hebben een stacaravan op een camping…..maakt je dat dan misschien een Nederlander?

  Ik ben zelf een Nederlander……geboren getogen en zo voelt het. Kan niet uitleggen waarom. Maar ik voldoe niet aan jouw’n kenmerken om een Nederlander te zijn. Ik heb geen ondernemingslust en ik ben gastvrij. En aan mijn verzorgd Nederlands spreken en schrijven schort het ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s