Nothing new…

 

EUSSR, lijstverbindingen Europa, het rommelt in de hele EU en dus ook in Nederland. De PVV komt met allerarmzaligste opmerkingen over pro-Europese partijen maar…dat is normaal in de politiek. Je moet iets hebben om elkaar in de hoek te duwen , ook al klinkt het nog zo puberaal.

Hoe dan ook, nu blijken SP, PvdA en GroenLinks ineens in hetzelfde schuitje te zitten en dat is opmerkelijk. Het wordt er niet duidelijker op omdat de SP altijd sterk anti-Europees gericht was. Hoe dan ook, wie de ontwikkelingen rond politieke partijen ziet, kan niet ontgaan dat er een heel nieuw prisma aan politieke belangen is ontstaan. Socialisme, liberalisme en confessionele politiek zullen altijd blijven bestaan maar daar loopt een andere lijn dwarsdoorheen. Het zou helemaal niet misstaan als er in Nederland naast een liberale, socialistische en christelijke partij ook een Europa-partij, een Islamitische partij, een Groene Partij en een conservatieve partij opstonden.

Iedereen moet toch hebben opgemerkt dat de samenleving sterk is veranderd en dat de vraagstukken dus ook anders zijn geworden? Principes en idealen liggen in deze tijd anders dan bijvoorbeeld in de hippietijd en niemand hoeft zich daarvoor te schamen. Sterker nog, het zou de samenleving goed doen als de nieuwe richtingen erkend werden als serieuze politieke bewegingen. De sfeer in Nederland zou er eerder op vooruitgaan dan op achertuitkachelen. Op het ogenblik is er wel zo ongeveer een dieptepunt ontstaan voor wat betreft omgangsvormen en daar moet toch ook weer eens een kentering in komen.

Nieuwe politieke partijen zouden duidelijk maken aan de hele bevolking wat de uitdagingen en mogelijkheden zijn van deze tijd. Ik zou er dan ook voor willen pleiten als een aantal politici het voortouw zouden nemen om nieuwe partijprogramma’s te schrijven, gericht op nieuwe visies. En…ik bied mij aan om daarin een co√∂rdinerende rol te spelen. Na alle gepest en gescheld zou het mooi zijn als we Nederland opnieuw vorm gaven. Dat mag in verscheidenheid maar liever niet in een onderhuidse burgeroorlog zoals nu.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s