Hoe word ik een boerenlul?

Stel….je hebt een goede opvoeding gehad, een goede opleiding ook en je bent breed geïntersseerd geraakt in alles wat de wereld te bieden heeft. Kortom: je bent een intellectueel met een flink stuk ambitie en oog voor de relativering van een breed scala aan zaken. Dat is je ook zo geleerd en je hebt het jezelf aangewend. Hoe zou je je voelen in onze hedendaagse samenleving?

Beroerd waarschijnlijk want relativering en breed inzicht zijn nu eenmaal niet erg trendy. En dus, dus bedenk je je dat het hoog tijd wordt om in te burgeren, om je aan te passen aan je omgeving. Op een ochtend weet je het: je wordt boerenlul. Je gaat ook ongegrond links en rechts mensen uitmaken voor “gek”, “crimineel”, “idioot”, en vooral ook voor “hoer”  en nog meer van dat soort termen. Dat zal je loopbaan zeker een enorme “boost”  geven om nog maar eens een woord van deze tijd te gebruiken. De vraag is alleen: waar haal je de juiste instelling en de karakteristieke terminologie vandaan? Om het maar even kort en goed te zeggen: van GeenStijl natuurlijk. Een maand lang elke dag GeenStijl lezen en je bent helemaal bij voor wat betreft de juiste inzichten en benadering van themas’s.

Op GeenStijl vind je een voortdurende stroom van overbodige berichten in een beperkt idioom gesteld en met vaak kleinzielige predikaten en invalshoeken. Je  vindt er de mogelijkheid om een volledig gefixeerd beeld van de samenleving te krijgen en vooral te doorzien dat goede mensen ook slechte kanten hebben. Dat is prettig en geruststellend want zelf word je op die manier natuurlijk geen haar beter en bovendien: je hoeft geen mening meer te vormen want die staat al op het net. Simpel, snel en natuurzuiver dus.

Ik moet het natuurlijk toegeven: GeenStijl onthult van tijd tot tijd zaken die anders voor ene ieder verborgen zouden blijven. De vraag is dan altijd wel meteen waarom dat moet op een manier waardoor je denkt de nationale achterbuurtkrant door te worstelen. Een simpele verklaring daarvoor is dat de socialisten in de afgelopen honderd jaar wel mensen een dikkere portemonnee hebben bezorgd maar geen vollere intellectuele bagage. Met toegankelijkheid van het onderwijs alleen, krik je het denkniveau niet op.

Daar komt bij dat de gangbare media het de afgelopen jaren behoorlijk hebben laten afweten. Zij zijn in handen gevallen van geldmagnaten en -magneten die zelfstandig bepalen wat het publiek leuk vindt. Zij hanteren daartoe een reeks cliché’s die volledig tegemoetkomen aan het zojuist geconstateerde lage denkniveau. Overiugens: cliché’s voldoen altijd aan een laag denkniveau want wie daar boven uit stijgt, hanteert geen cliché’s meer maar komt met vragen. Het is verbijsterend te zien hoe er een karikatuuur wordt gemaakt van Carmiggelts opmerking dat een journalist zijn artikel schrijft op de achterkant van een advertentie. In de praktijk lijken  de rollen omgekeerd.

De bestaande media komen vrijwel zonder uitzondering tekort aan ik intellectualiteit, doorwrochte meningsvorming, kritische vraagstelling, behoefte aan onderzoek en parallel-onderzoek, structurele aandacht voor dagelijks nieuws en ga zo nog maar even door. Het mag geen verbazing wekken dat op die totaal onvruchtbare bodem een onkruid als GeenStijl gedijt. Eigenlijk is de onverschilligheid en graaierige beroepsopvatting van een deel van het journalistendom al mest genoeg om boerenlullen mee te kweken. Daarvoor heb je GeenStijl, op de keper beschouwd, niet eens nodig.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s