Logistiek van bedrijfsinkomsten

Minister-President Colijn staat over het algemeen niet bekend als de meest toegankelijke, plezierige en aimabele persoonlijkheid en toch, toch had de man goeie kanten. Colijn behoorde tot de grootverdieners van Nederland maar hij potte dat geld niet allemaal voor zichzelf op. Colijn gaf geregeld geld weg aan veelbelovende studenten die zelf niet over veel geld beschikten. Colijn meende dan ook dat hij dat geld niet zo maar kreeg maar dat hij het ontving vanuit de Genade Gods die hem had aangewezen als weldoener. Met alle mooie en slechte gevolgen daarvan.

Die geestelijke onderbouwing van het handelen met eigen geld, is de laatste tientallen jaren verdwenen. De laatste tijd is het steeds meerde gewoonte geworden om te roepen dat je met je geld mag doen wat je wilt. Het is JOUW geld. Op het eerste gezicht lijkt daar geen speld tussen te krijgen te zijn maar in werkelijkheid klopt het niet. Het klopt nooit dat de eigenaar van een bedrijf tien miljoen binnenhaalt in een jaar en dat zijn medewerkers het samen moeten doen met een kwart daarvan. Waarom klopt het niet? Omdat de baas doodeenvoudig dat geld niet had binnen kunnen  krijgen zonder de medewerking van zijn personeel en soms…zelfs van externen.

Nu hebben die medewerkers en  sommige externen natuurlijk allemaal hun inkomen gekregen, een inkomen dat aanvankelijk heel mooi leek maar…nu de successen zo hoog oplopen steken zij er wat povertjes bij af. Dus zou het niet alleen logisch maar ook heel rechtvaardig zijn als de medewerkers daar de vruchten van plukten. Dat kan in de vorm van een bonus en zie…die bestaat. De vraag is waarom er zulke grote verschillen moeten zijn tussen de bonussen. De verschillen in verantwoordelijkheid worden immers al aangegeven door de standaardsalarissen. De inspanningen van een manager zijn door de salarisverschillen al lang beloond.

Het zou dus een goed idee zijn als ELKE onderneming een fonds vormde waaruit bonussen betaald kunnen worden maar waaruit ook tegenvallende resultaten gedekt worden. Als de top wat van het eigen megasalaris inlevert, is dat al een aardig begin. Dan wordt geld maatschappelijk aanvaardbaar gebruikt en verdeeld.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s