Het economische stofzuigermodel

Vanmorgen was het weer raak. Wouter Bos kondigde nog veel meer bezuinigingen aan en…als ik miljardair was zou ik me alvast in mijn handen wrijven. Ik zou buitenschot blijven. Bezuinigen is om twee belangrijke redenen NIET wat er moet gebeuren.

Tot dat inzicht kom je als je beseft dat een crisis niets te maken heeft met een gebrek aan geld maar uitsluitend met een verkeerde verdeling ervan. In de afgelopen jaren is veel geld via banken en beurs in de richting van mensen en instellingen gevoerd die niet goed weten wat ze ermee moeten doen. Sterker nog: ze doen er soms helemaal niets mee behalve het twaalfde jacht en het derde eiland in de Stille Zuidzee kopen. Op die manier komt het dan terecht bij mensen en instellingen die hun geld ook vooral oppotten en zo miljardenvermogens verzamelen.   Soms ook komt het bij hun terecht via onverantwoordelijke “verdien” spelletjes aan de beurs, zoals shortselling of hedgefunds en opties.

Bezuinigen is niet wat er moet gebeuren maar er is een herschikking van middelen en….een heel nieuw lange termijnbeleid op financieel/economisch beleid nodig. Ik heb het daar eerder over gehad in https://chaoticus.wordpress.com/2012/06/08/investeren-in-crisistijd/ . Wie bezuinigt en tegelijkertijd banken steunt, stuurt het geld uit de steunfondsen regelrecht in de zakken van de groot”verdieners”. Zij krijgen immers het leeuwendeel van de renten en vergoedingen. Zij noemen dat “verdienen” aan de beurs maar in werkelijkheid is het het leegzuigen van de samenleving. Daardoor wordt de crisis groter en krijgen investeringen geen kans. Het betekent een verdere concentratie van kapitaal in de verkeerde handen. Deze grootgeldbezitters zullen alleen investeren als zij denken dat zij verder kunnen “zuigen”. De ware ondernemer die risico’s durft te nemen, krijgt geen kans bij gebrek aan middelen en dus sterft de economie af.

Hoe tragisch ook….er is herverdeling van gelden nodig en die is alleen maar mogelijk door de dagoberts met hun geldpakhuizen aan te pakken. Een beginnetje binnen de huidige mogelijkheden is daarmee al gemaakt door de jacht op grootfraudeurs. Nu de volgende stap, een stap die snel gezet moet worden voordat de graaifamilie het kapitaal naar onnoembare oorden doorsluist. En daarna het nieuwe lange termijnbeleid inzetten. De huidige maatregelen van bezuinigen en bankensteun zijn uitsluitend bedoeld om de bestaande graaicultuur in stand te houden. Het staat bekend als het economische stofzuigermodel waarmee de laatste centen nog worden onttrokken aan de gemiddelde burger.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s