Kadootjevogel, een oproep aan de rijken van Nederland

Sinds we hier ons huis in Catalonië hebben, is er één dier dat zich wel op een heel opvallende wijze laat gelden: de kadootjevogel. Het geluid dat het dier voortbrengt, klinkt onmiskenbaar als “kadootje”.  Wij zijn ervan overtuigd dat het een soort doffer is. Iets verderop brengt een andere vogel het zelfde geluid voort, zachter en lieflijker.

We hebben ons afgevraagd of de doffer zichzelf als een kadootje ziet of dat hij een kadootje wil hebben, de duif dus waarschijnlijk. Daar zijn we nog niet uit. Misschien heeft de doffer zijn duifje wel “Kadootje”  genoemd. Hoe dan ook, het klinkt aandoenlijk en lief. Dat is wel iets heel anders dan de “gratis kadootjes”  die wij tegenwoordig door bedrijven krijgen aangeoden. Die zetten er maar voor alle zekerheid bij dat het kadootje “gratis”  is want normaal moet je voor alles betalen, ook voor een kadootje. Zo zit onze wereld nu eenmaal in elkaar.

Hoe verbaasd zouden we niet zijn als u, alle miljardairs en multimiljonairs van Nederland, op een goede dag luidkeels bekend zou maken dat u een kadootje voor het land had. Dat u van uzelf vond dat u voldoende had verdiend door andermans werkkracht en dat u driekwart van uw vermogen vrijwillig zou overdragen aan de samenleving. Ik daag u nu uit zo’n gebaar te maken want daarmee zou een groot deel van de problemen zijn opgelost.

Het vreemde doet zich nu bijvoorbeeld voor dat alle gepensioneerden en AOW-trekkers, gehandicapten, Bijstandsmoeders en noem maar op een deel van hun inkomen moeten inleveren om de crisis de baas te worden. Ik bedoel, daar zitten heel wat hele en halve armen onder die zo’n korting eigenlijk niet kunnen opvangen. Zou het niet logischer zijn als u dat gat nu eens vulde? Dat de gemeenschap niet plukte van het geld van de have-nots maar wel van de “haves” ? Er zit namelijk een rare denkfout in onze samenleving.

Zolang alles goed gaat, gaat iedereen ervan uit dat elk mens net zoveel mag verdienen als hij of zij wil, ieder voor zich zal ik maar zeggen. Misschien is daar in beginsel ook niet zoveel tegen. Maar…als het slecht gaat, hoor je nooit iemand zeggen dat iedereen moet bijdragen wat hij KAN. Nee, dan moet het ineens allemaal eerlijk, nou ja, zo heet dat dan want de bijdrage van een Bistandsmoeder van 5 euro per week is echt heelveel ingrijpender dan de bijdrage van een miljardair van 10.000 euro per maand, of zelfs per week. Eerlijk is de verdeling van die lasten en bijdragen dus allerminst.

Zo’n vrijwillige bijdrage uit de legioen van de mutimiljonairs en nog groteren, zou ook een mooi moment van bezinning kunnen zijn. Solidariteit, relativiteit van het belang van bezit zouden naar voren komen en ook het beeld bij minder bedeelden dat de rijken alleen maar zorg hebben voor hun eigen positie. Het zal u verbazen maar dat beeld bestaat. Kortom, een moment van nationale dankbaarheid en tot op zekere hoogte verzoening, een moment waarop hebzucht en jaloezie tesamen het onderspit zouden delven.

Het zal wel weer een droombeeld zijn maar ik heb van die momenten, als echte liberaal, dat ik denk dat de mens in wezen goed is.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

En ik kan u verzekeren dat mijn huis in Catalonië niet bewijst dat ik tot de genoemde inkomensgroep van multimiljonairs en meer behoor

Advertenties

4 thoughts on “Kadootjevogel, een oproep aan de rijken van Nederland

  1. Ach lieve Kaj wat een mooie doch zinloze oproep. Helaas weten alleen degenen die geld hebben VERDIEND wat geld betekent voor mensen die het niet hebben. Miljonairs daarentegen verdienen hun geld niet maar DWINGEN het af of KRIJGEN het onverdiend. Als iemand die écht werkt ‘met brains en lijf zo’n 35 euro per uur verdient (gemiddeld) hoe kan het dan dat er mensen zijn die 1000 euro of meer per uur krijgen.
    Liberaal, van libre, ach ik ben ook liberaal, maar die grove scheiding tussen rijke en arm heeft alleen maar onvrede gebracht, vooral bij rijk . Rijk blijf je alleen maar als je niets uitgeeft;-))
    Mooi stuk!

    • Zinloos…ik ben een optimist van huis uit al begrijp ik je opmerkingen. In elk geval wilde ik het een keer zo doen, andere methoden zijn er ook maar die kunnen altijd nog…:) Dank je.

  2. Ik lees de comments van enkelen, op twitter, van wie men waarschijnlijk nooit mag spreken over de wens dat anderen zullen delen wat ze te veel hebben als je dat niet eerst zelf doet. Dat bedoel ik dus, er is voor velen een goed excuus om nooit te hoeven delen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s