De domme kiezer

Witte stip

Het regent niet alleen water maar ook peilingen in Nederland. De hele zomer door en dat is nog veel slechter weer dan een buitje tussendoor. Peilingen zijn uitermate slechte en zelfs slechtbedoelde instrumenten in verkiezingstijd. Kortgeleden openbaarde de NCRV enkele misstanden rond de peilingen. Daarbij bleek onder meer dat onder de geïnterviewden bijan eenderde zichzelf had aangemeld. Dat zegt iets over de betrouwbaarheid van de selectie. Die is dus zeer laag.

Het is een algemeen menselijke eigenschap om tot de winnaars te willen behoren. Peilingen die een partij laten winnen, trekken dus de sympathie van de kiezer naar die partij toe. Dat men het niet helemaal eens is met het programma, doet dan minder terzake.Poetsen, poetsen en niet zeuren, is de gedachte en trouwens…zo groot zijn de principiële verschillen tussen partijen niet meer. Men steggelt nu zelfs over maximum snelheden op de snelweg, wat natuurlijk een gotspe is. Het zou beter zijn  ene goede discussie te hebben over innovatieve vervoersstructuren in het land. Maar dat terzijde in dit geval.

De populariteit van partijen wordt bovendien sterk gestuurd door het goed gebekt zijn van de lijsttrekker. Persoonlijke sympathie, de vaardigheid om harten te veroveren wordt dan een politiek strijdmiddel. De charmering van het publiek. Juist nu de principiële verschillen zo zijn afgevlakt. Dat kan een belangrijke invloedfactor zijn. Daar komen de peilingen dan nog bij.

Juist omdat mensen zich graag laten leiden door een winnaar, zit er nog een andere bedenkelijke kant aan de peilingen. Natuurlijk, in de eerste plaats moet er zeer nauwkeurig en zorgvuldig worden omgesprongen met de keuze van de respondenten. Bovendien zou het me niets verbazen als de wetenschappelijke instituten van politieke partijen lobbyen bij de onderzoekers. Het gaat er niet om botweg de cijfers te verdraaien. Dat zou te brutaal zijn en ook teveel opvallen. Partijen kunnen wel invloed uitoefenen op de te selecteren respondentengroepen. Het lijkt er ook op dat De Hond en anderen steeds dezelfde groepen peilen.

Peilingen laten zich dus lenen tot manipulatie en zelfs illegale, misdadige activiteiten. Daarom zouden peilingen verboden moeten worden tussen het afkondigen van een verkiezing en de verkiezing zelf. Voor de rest van de tijd gaan Maurice en de overige cijferaars maar hun gang.  Misschien is het zelfs wel goed om in de loop van vier jaar geregeld een peiling te houden die GEEN directe invloed op de verkiezingen kan hebben. Dat houdt de politici en bestuurders bij de les en geeft ze inzicht in hun eigen (on)geloofwaardigheid.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

One thought on “De domme kiezer

  1. Helemaal mee eens, Kaj, volgens mij is het in sommige landen ook zo dat er vanaf bepaalde tijd voor de verkieziengen niet meer gepeild mag worden. En dat 1/3e van de gepeilden zichzelf heeft aangemeld maakt de peiling dus compleet onbetrouwbaar, maar de gevolgen van zo’n peiling zijn inderdaad zoals jij omschrijft.
    In werkelijkheid zou het weleens zo kunnen zijn dat PVV en de Kunduz 5 nog veel harder gestraft worden dan uit de peilingen blijkt, maar door de peilingen zou de boosheid over het Lente Accoord weleens weg kunnen ebben.

    Groet,

    Theo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s