Engels als wereldtaal

Bijna algemeen neemt iedereen zonder problemen aan dat Engels de wereldtaal is en dat het dat ook onvermijdelijk is geworden. Dat nu is niet het geval. In de periode tot 1930 nog leek het erop dat Spaans de belangrijkste wereldtaal zou worden. Aan het begin van de vorige eeuw, tot aan de Tweede Wereldoorlog werd er volop Spaans gestudeerd in Nederland en andere Europese landen.

De omslag kwam in de Eerste Wereldoorlog toen de VS met heel veel moeite en om eigenlijk onverklaarbare redenen de kant koos van de geassocieerden. Daarmee deden Amerikaanse artiesten en liedjes, met de soldaten mee, hun intrede in het Oude Europa, hun voormalige leermeester. Een leermeester waarvan ze vooral de traditie van het landjepik hadden overgenomen. Indianen en Philippijnen werden daarvan bijvoorbeeld het slachtoffer.

Door deze culturele uitbarsting kwamen Amerikaanse liedjes, in het Engels, naar Europa en langzaam aan begon er een basis te komen voor het Engels als wereldtaal. Inmiddels had het zich dankzij de Britten goed gevestigd in andere delen van de wereld. De eindslag was echter nog niet gewonnen. De Tweede Wereldoorlog bracht die met veel meer overtuiging. Weliswaar was het bombardement op Pearl Harbour nodig om de Amerikanen te overtuigen van de afschuwelijkheden van de holocaust maar toen kwam de machine dan ook op gang. Enorme hoeveelheden wapens en manschappen gingen de oceaan over en bevrijdden, nee veroverden Europa. De bevrijdingstocht van de Amerikanen was niet meer dan een veroveringsmars. Europa werd ingelijfd in het afzetgebied van de VS-Industrie. Als klap op de vuurpijl bedachten de Amerikanen dat een Koude Oorlog als bangmakertje heel heilzaam zou zijn. Europa nestelde zich voorgoed in de oksel van Uncle Sam.

Om de vruchten daarvan te kunnen plukken, kwamen de Amerikanen met een Marshallhulp over de brug, die gezien de betrekkingen die meneer Marshall er op na hield, beslist moest leiden tot verruiming van het economische afzetgebied. Dat afzetgebied kwam er en na de Duitse hereniging voegde het Midden van Europa zich daarbij. Allemaal dansend om de dollar. Om de markt extra toegangelijk te maken voor die Amerikaanse munteenheid kwam er zelfs een euro. Weg met al de gevaren die de enigszins verdeelde Europese markt met zich bracht. En met de dollars kwamen ook de woordjes. De twee continenten die toch al samen de lakens uitdeelden in de wereld, spraken nu ook nog dezelfde taal. Want niet Engels maar Amerikaans is de wereldtaal. En toen kwam de crisis niet uit Europa maar uit de VS. Surprise! Hadden we die rotamerikanen nu maar in de pan gehakt tijdens hun vrijheidsoorlog, toen het nog gewone terroristen waren!

Tot sterkte met je crisis,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s