Volg je natuur, verheerlijk je zelf…

Dierplezier

 

“Hij volgt z’n natuur”, is een bekende uitspraak als het gaat om dieren. Dieren volgen altijd hun natuur, een soort kracht waartegen ze geen verweer hebben. Dat maakt dan meteen duidelijk dat dieren eigenlijk heel domme wezens zijn die zich laten leiden door iets waar ze geen grip op hebben. Dat is de suggestie.

Daar staat de mens tegenover die zich met zijn intellect en inzicht inmiddels bijna meester heeft gemaakt van de natuur. Waar vroeger hele volksstammen met elkaar communiceerden via een vermogen tot telepathie, daar hebben ze nu de mobiele telefoon voor. Veel beter natuurlijk en hapert nooit. Ik bedoel maar, de mens heeft geen natuur maar wel waandenkbeelden. In de eerste plaats denkt jij alles beter te kunnen dan de natuur. Eigenlijk is de mens een hartgrondige betweter.  Allereerst is er het voortdurende zoeken naar het antwoord op de vraag “waarom?”. Nu is dat eigenlijk een zinloze vraag want waarom zou je je afvragen waarom je op aarde bent? Het antwoord lost geen enkel probleem op maar goed, we vragen het ons in zinloosheid af. Dat is toch niet veel meer dan een soort instinct najagen?

De enige ook die de vraag beantwoordt, is de mens zelf en als ultiem antwoord heeft hij zichzelf bevredigd met de opmerking dat hij de kroon der schepping is. Een soort religieus/geestelijke masturbatie al levert het niet dezelfde opwinding op. Er komen wel allerlei uitwassen uit voort. Zo zien mensen hun medeschepselen op aarde als speelgoed. Dieren zijn gemaakt om de mens te plezieren. Je laat ze met elkaar vechten gaat erop zitten of laat ze de meest tuttebellerige kunstjes doen waardoor ze in hun daden een klein beetje op mensen lijken. Een beer die een sigaar rookt, bijvoorbeeld.

Een andere manier om “veel plezier”  aan dieren te beleven is de jacht. Het is spannend als een soort psychotische wildeman achter een wezen aan te sluipen dat je mag doden zonder dat je ervoor de bak in gaat.Of je gooit haakjes aan ene touwtje in het water en wacht tot een dier zichzelf daaraan vergrijpt en vermoordt. En dan zeg je dat dat goed is voor je gemoedsrust. Je bent zo één met de natuur tijdens het vermoorden van vissen. Om de rust te vervolmaken, maak je jezelf wijs dat een vis geen gevoel heeft. Natuurlijk kun je ook veel plezier aan dieren beleven door bijvoorbeeld stieren te slachten in een arena of door ze door de straten van Pamplona te jagen. En soms vreet een haai een surfer op die ergens bezig is met zijn zinloze activiteiten. Dan moet je onmiddellijk op haaienjacht gaan want…je bent de kroon der schepping, de rentmeester en al dat soort zelfverheerlijking.

Deze grandioze zelfoverschatting vindt haar voortzetting in politieke denkbeelden, denkbeelden waarbij de natuur moet wijken voor onze “economie” want het gaat natuurlijk WEL in de allereerste plaats om ons, de kroonjuwelen der schepping. Aangezien we een groeieconomie hebben, blijft er op den duur geen natuur over want de ecoomie moet groeien en de natuur schikt daarvoor in. “Ruimte voor mensen”, zei de VVD nog maar een paar jaar geleden en inderdaad: ruimte hebben we nergens anders voor. 

Groeieconomie is een van de grootste waandenkbeelden waaraan we lijden want de economie hoeft niet te groeien aangezien ze voor meer dan helft onzinprodukten voortbrengt: kwartaalmode, apps, elk jaar een nieuw model auto, energievretende breedbeeld tv’s  en ga zo maar door.

Waandenkbeelden maar…ik ben mild, ik houd het er toch op dat de mens zijn natuur volgt. Dat die uit waandenkbeelden bestaat, kan hij niet helpen. Dat is de natuur.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s