De Spakenburgse Vrijheidspartij (SVP)

Jezus is de enige weg tot de vader

Gisteren werd mijn aandacht gericht op de Spakenburgse Vrijheidspartij. De naam prikkelde mijn nieuwsgierigheid omdat ik me afvroeg of het de partij ging om de vrijheid van Spakenburg (gemeente Bunschoten), om de onafhankelijkheid van Spakenburg (een soort Veluwse ETA dus), om vrijheid in het algemeen of om de vrijheid het Christelijk Geloof zoals dat op de Veluwezoom wordt beleden te volgen. De naam suggereert ook dat alle andere partijen in de gemeente de vrijheid NIET nastreven. Suggereert want misschien is dat niet eens de gedachte achter de partij dacht ik maar de suggestie wordt gewekt.

Mijn belangstelling werd verder gewekt doordat de partij op twitter, jawel op twitter, wordt gevolgd door de PVV. Sinds enkele jaren groeit mijn argwaan al;s een partij het woord “vrijheid” in de naam gebruikt. Twee lettergrepen, acht letters die achteloos uitgesproken kunnen worden maar ene enorme lading hebben. Vandaar.

Diezelfde middag heb ik dan ook eens op de website gekeken van de partij. Een zin die onmiddellijk in het oog schiet in het verkiezingsprogramma is: de SVP wil politiek bedrijven voor behoud van de Westerse cultuur in het belang van de Bunschoter bevolking met een knipoog naar Geert Wilders (PVV)!Met een knipoog, jawel. Dat klinkt olijk, ondeugend en opwindend. Die opwinding is in het programma verder niet zo heel erg te vinden behalve dan dat de partij niet staat voor ene opgelegde zondagsheiliging. Nee, dat behoort tot ieders persoonlijke domein. Prettig om te horen dat de inwoners van de gemeente op zondag dus zelf mogen bepalen of zijn in driekwartsmaat  dan wel in hele noten zullen zingen. Merkwaardig is dat de paertij een progressieve ontwikkeling van de gemeente vcoorstaat maar zich geboden voelt aan het conservatisme. Karakteristieke punten uit het “gedachtengoed”  van de partij zijn:  HetBijbelseWoorduitMattheüs7:12 – VerbondenheidmethetConservatisme  – Sympathievoorgrotedenkers (ze noemen mijn naam niet maar wel die van Ben Kok!)- Affiniteit met het islam standpunt van SGP en PVV – Doorgroeien naar een officiële PVV-afdelingBunschoten – Voorlichting en studie over de islam. En dat allemaal uit naam der vrijheid. Ik wacht op het moment dat Ben Kok roze oogschaduw opdoet. Ben Kok is een groot denker, zo meent de SVP.

Zeker is dat het protestantse christendom in zijn orthodoxe vorm de basis vormt van de partij want als Grote Denker voert het programma Ben kok ten tonele. Deze man bestond het ooit bij de opening van een nieuwe moskee een vliegtuigje met een Christistusteken boven het gebouw te laten vliegen, een signaal van de suprematie van het Christendom. Met Grote Roerganger Ben Kok heb ik indertijd op twitter een uitvoerige discussie gevoerd over de weinig liefdevol christelijke boodschap van deze actie maar wij kwamen niet tot overeenstemming. Kok hield vol dat zijn actie juist heel liefdevol was omdat ze de Islamitische zondaars nog de kans gaf op het juiste moment het ware licht te zien. Voor de Spakenburgse Vrijheidspartij is dat dus gedachtengoed dat hun idee over “vrijheid”  draagt.  Ben Kok heeft ook een uurlange film over de Islam gemaakt waarin hij deze godsdienst zo negatief mogelijk afschildert. Eén van de woordvoerders is Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP. En…het moet gezegd worden, er komen ook voorstanders van de Islamiseringaan het woord. Islamisering, wat dat dan ook moge zijn. Nou, dat wil de SVP wel even duidelijk maken. Dat gebeurt aan de hand van een artikel van Bob Smalhout (die net doet alsof de Islam de enige godsdienst is die naar suprematie streeft):

Het ideaal is uiteindelijk het wereldkalifaat, een wereldomvattend politiek, sociaal en religieus systeem dat gebaseerd is op de Koran, de Soenah (het voorbeeld van Mohammed), de Hadith (de mondeling overgedragen tradities) en de Sharia (de islamitische wetgeving). Het grote gevaar in het Westen is ongelofelijke naïviteit, die geleid heeft tot een levensgevaarlijk cultuurrelativisme).

Zo, het lijkst er op dat er voor moslims in elk geval weinig vrijheid zal zijn. Bedenkelijk in het programma is het volgende: Het voert nu veel te ver om dieper op de islam en de islamisering in Nederland in dit programma in te gaan. Kortom: geloof nu maar dat er sprake is van Islamisering, wij weten het maar vertellen u niet waaraan u dat kunt zien. Nee, de kiezers krijgen niet de vrijheid zelf te bepalen of zij de Islamisering rondom zich zien voortschrijden.

Zo kan ik nog wat citaatjesnoemen maar het is gemakkelijker om zelf te kijken op: ttp://www.svpbunschoten.nl/SpakenburgseVrijheidsPartij.pdf

Misschien is het probleem niet eens dat er in Spakenburg o’n partij bestaat maar gevreesd moet worden dat soortgelijk “gedachtengoed” een onderkomen heeft gevonden in lokale partijtjes. Alles bij elkaar zou dat toch heel wat kunnen zijn in Nederland. Het woord vrijheid ben ik overigens niet meer duidelijk tegengekomen in het programma. Dat figureert vooral in de naam van de partij.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

One thought on “De Spakenburgse Vrijheidspartij (SVP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s