Voor schut

Vandaag een langdurige, wat zeg ik, bodemloze discussie gehad met Bart Schut en een aantal anderen over de Islam. Niet dat je dan meteen voor schut staat al denkt Bart dan wel want hij stamt van voor de schepping en weet dus echt ALLES. Dat denkt hij dan hè en hij praat graag over de achterlijkheid van de Islam, volledig bekeken vanuit zijn eigen positie. Het is alsof je in ene vliegtuig zt en dat je roept dat je zo hoog zit en dan vergeet da je ook weer moet landen.

Want ja, voortdurend vroeg hij om de positieve kanten van de Islam. Zelf kon hij, vooral dankzij de opsommingen van zijn grote voorbeelden Geert en Pim alleen maar nadelen noemen die hem brachten tot de niet zo originele opmerking dat de Islam een acherlijke cultuur was. Om te beginnen is de Islam natuurlijk geen cultuur maar een religie. Daar begint het al mee. Wie daaraan denkt, beseft dat in Schuts opvattingen onze samenleving cultuurloos is want we hebben geen religie meer. En ik ben het met hem eens.Onze samenleving ontbeert een cultuur voor zover die gebaseerd is op tradities. Wij hebben geen tradities meer maar hebben ze allemaal onder de noemer “taboe” over de schutting gegooid. Ik heb op twitter geen voorbeelden gegeven van positieve kenmerken van de Islam omdat ik weet dat ik na 140 tekens toch weer ontkennend in de reden word gevallen.

Dus: de positieve uitwerking van de Islam op de samenleving is: hulpvaardigheid, dienstbaarheid, sociaal bewustzijn (geven van aalmoezen) en gastvrijheid. Moslims geven binnen de familie bijvoorbeeld aan ouderen zelf ondersteuning zonder de samenleving daarmee lastig te vallen. Sociaal en zorgzaam. En ja, die sociale betrokkenheid leidt ook tot negatieve verschijnselen, zoals  een veel te zware sociale controle.

Die controle hebben wij in Nederland ook gekend want meer dan eens wreden mensen in hun eigen gemeenschap aan hun jasje getrokken als zij een keer te weinig de kerk hadden bezocht. En dat gebeurt nog steeds in de Bible Belt. Je zou willen dat al die mensen die de Islam een “achterlijke cultuur” noemen zich daarvan meer bewust waren. Bovendien is die hele discriminatoire uitdrukking nog al achterlijk en sluit ze naadloos aan bij racistische opvattingen uit het verleden. Het gevoel van eigen superioriteit eerst is pas echt achterlijk. Waarschijnlijk probeer je op die manier je eigen tekortkomingen te camoufleren.

Ik zal hier heel in het kort een aantal feilen van onze westerse “moderne” samenleving opnoemen. Slecht onderwijs, een in verval rakende democratie (niemand weet nog wat te stemmen), een achterhaalde zendingsdrift, crisis na crisis of financieel/economisch gebied, een jeugd die losgeslagen is en de schoolopleiding niet of nauwelijks afmaakt, milieuvervuiling, sociale desintegratie, een haperende (gezondheid)zorg, toenemende ziekten onder jongeren zoals dementie en kanker of hartinfarcten, militair vandalisme in het buitenland en een wetenschap die nauwelijks nog wetenschap genoemd mag worden. Daarnaast culturele verdomming door de invulling van de diverse media. Nou, blieft u nog wat? Bart zal ongetwijfeld zeggen dat dit alles in de Moslimwereld nog veel erger is maar dat kan hij ook niet echt aantonen, behalve aan de hand van wat discutabele statistieken en de hele flauwekul.

Het punt is dat de Islam op de cultuur van een reeks van landen een verlammend effect heeft en de ontwikkelingen tegenhoudt door zich bij voortduring te beroepen op tradities. Tradities die veelal niet meet passen in een geglobaliseerde wereld. Het punt is ook dat de westerse  samenleving verdwaald is doordat ze alle tradities overboord heeft gezet en geen richting meer weet te kiezen. Dat is geen cultuurrelativering maar cultuuranalyse. De oplossing zit hem doodeenvoudig in de wil tot het leren van beide kanten. Helaas, beide kanten gedragen zich als puber en willen gewoon niet leren. Heel puberaal verketteren ze elkaar omdat dat veel gemakkelijker is en heel langzaam aan misschien zal leiden tot een nieuwe identiteit, ook bij beiden. Maar dat gaat moeizaam.  Tja, Bart daarmee ga je voor schut. Doei!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s