Strafregels

 

Regels, regels, regels, je moet er tussen door kunnen lezen en soms lukt dat. Tussen de regels door werken is veelal heel wat moeilijk. Nederland is dichtgereguleerd, niet alleen door de overheid maar ook door bedrijfsleven gek genoeg. regels die het leven verstikken, die het onmogelijk maken eigen initiatief te tonen, na te denken over goed en kwaad en dus ook gewoon mens te zijn.

Vandaag was daarvan weer een goed voorbeeld. Een storingsmonteur van NS redde het leven van een zwaan. Hij haalde het dier van de rails en voorkwam onnodige vertraging. Bovendien vijzelde hij het imago van NS op. Het alternatief: laat de trein het dier maar tot paté rijden, had vrijwel zeker tot ene enorme rel geleid, en terecht. Vervolgens bestaat de leiding van NS het om de genoemde monteur te schorsen omdat hij helemaal niet in z’n eentje langs het spoor mocht lopen. Dat stond niet in zijn taakomschrijving. Ondank is ’s werelds loon… In werkelijkheid had de monteur ene medaille moeten hebben omdat hij het dier had gered, niet helemaal zonder gevaren voor zichzelf. Zwanen staan niet bekend om hun hanteerbaarheid.

Regels, regels, regels….een Marokkaanse jongen steelt een portemonnee uit een kinderwagen, wordt gepakt door omstanders en door de politie afgeleverd bij zijn ouders. Pa geeft hem onmiddellijk een dreun voor zijn kop omdat hij crimineel bezig was en daarmee de eer van de familie aantastte. De aanwezige politie-agente weet niet beter te doen dan de jongen een aanklacht tegen zijn vader te adviseren waardoor het desbetreffende jong de indruk krijgt dat stelen best mag in Nederland. En natuurlijk, ik ben tegen kindermishandeling maar ik ben ook tegen ondermijnig van ouderlijk gezag. Vanwege de regeltjes.

Dat geldt ook voor mensen die een inbreker zodanig toetakelen dat deze door de dokter moet worden opgelapt. Dat heeft niets met mensenrechten te maken maar alles met beroepsrisico. Wie inbreekt , kan de beuk verwachten. Een man die ongevraagd en ongewenst een vrouw in haar billen knijpt, kan een elleboog tegen zijn neus verwachten of een knietje zelfs. Dat is kloten maar dan hoeft hij echt niet te gaan jammeren. Maar ga geen regels opstellen die spontaan gedrag verbieden want dat leidt tot absurde maatregelen. Regels zijn te rigide, altijd, om het zelfstandig denken van mensen te kunnen vervangen.

Regels zijn bedoeld om zaken goed te regelen als mensen niet in staat zijn of niet de kans krijgen zelfstandig na te denken. Regels kunnen en mogen nooit bedoeld zijn om spontanitieit en een individuele afweging van goed en kwaad te blokkeren. Als dat wel het geval is, worden regels immoreel en het was nu juist die immoraliteit die door regels bestreden moest worden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s