Cultuurrelativering of -afgunst?

 

Het begon allemaal zo leuk met klompen, tulpen, kaas en molentjes. Tientallen jaren waren dat de symbolen voor het landje aan de kust van de Noordzee, met die wonderlijke duinen en polders die ver onder de zeespiegel zich konden handhaven. En wat waren we er trots op, net als op onze oliebollen die ze verder in de wereld toch maar mooi nergens konden maken.Nou ja, in de omgeving van Lille wel maar eigenlijk was dat dan ook een Nederlandse stad.

Maar ja, er kwam de klad in want het landje met z’n polders heeft nooit kunnen verkroppen dat het Nieuw Amsterdam aan de Engelsen heeft verkwanseld en dus werd het tijd de Amerikanen na te gaan apen. Op die manier konden we dan tenminste nog laten zien dat we de oorspronkelijke grondleggers van de VS waren. Ja, vergis je niet, Santa Claus is afkomstig van het Nederlandse woord Sinterklaas.

Oubollig ging als woord de oliebol overheersen en ineens moesten Nederlanders met oud en nieuw ook kalkoen gaan eten en klompen, tulpen, kaas en molentjes waren zo omstreeks 1975 ineens volledig achterhaald. Daarmee, zo meenden Hollandse zakenlui, politici en andere grootmuilen, kon Nederland zich toch niet meer in de wereld laten zien. Terwijl de Schotten zich nog steeds beriepen op hun kilts en doedelzakken en inwoners van Beieren breed grijnzend in hun Lederhosen bleven rondstappen, moesten wij te koop gaan lopen met producten die in andere landen waren ontdekt: elektronica. Op den duur mocht het woord “Negerzoen”  niet meer gebruikt worden en ook “ons”  en “pond” gingen voor de bijl. Het postbedrijf probeerde ons zelfs te beroven van het zo vertrouwde begrip “postbode”. En…Sinterklaas moest grotendeels plaatsmaken voor kerstmis. Zo ging de ene na de andere goedhollandse traditie over boord. Maar wat zou dat? Tradities binden je alleen maar aan het verleden. En Nederland ging een, zij het ongewisse, toekomst tegemoet: modern, in de vaart der volkeren…

Het hele huiselijke beeld verdween ook want als de stroom van weglopende tradities eenmaal aan de gang is, dan gaat alles er achteraan. Niet het huisgezin maar de vrije vrouw en man in een omgeving die hij/zij zelf had uitgekozen werd de hoeksteen van de samenleving. Nou ja, hoeksteen….meer een soort gruis dus. Weer ene traditie weg en het individualisme hoog in het vaandel. Hup in de vaart der volkeren…

Nou ja, vaart de volkeren…al gauw bleek dat er nog volkeren waren die er een andere vaart op na hielden, een zeer trage vaart, maar loyaal aan eigen tradities en gewoonten. Daaronder hoorde ook nog ene godsdienst waarover uit het verleden de meest verschrikkelijke verhalen bekend waren geworden. En nu waren juist die volkeren gedeeltelijk naar de polder gekomen. Nou ja, gekomen, we hadden ze zelf naar de polder gehaald en sommigen beviel het daar heel goed. Dat nam niet weg dat zij vasthielden aan hun tradities en gewoonten en DAT was in de ogen van sommigen zoals Pim wel echt aaaaachterlijk. Wie hield er nu in ’s hemelsnaam nog tradities op na? Belachelijk toch?

Uit pure jaloezie begonnen de tegenstanders van al die tradities te roepen over “waarden en normen al wisten ze zelf niet meer welke dat waren omdat ze ze met veel élan over de schutting hadden gegooid. En zo begon de tweestrijd tussen en cultuur met teveel en een cultuur met te weinig tradities. De tragiek is dat teveel tradities het onmogelijk maken voor mensen om zichzelf te ontwikkelen,uit gebrek aan vrijheid. Een gebrek aan tradities maken het ook onmogelijk om tot zelfontplooiing te komen bij gebrek aan levensstructuur. En nu zitten we in een polder met twee culturen in crisis en het gemakkelijkste is de schuld geven aan de ander.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s