De zwakte van de democratie

Ooit , in een grijs verleden, was Athene de bakermat van wat wij in het westen “democratie” noemen. Niet voor niets is het woord een samenstelling van twee Griekse woorden: volk en heerschappij. Dat is grappig want de meeste ontleningen uit klassieke tijden bestaan uit een mengeling van Grieks en Latijn. Maar deze niet , ze is volledig authentiek.

Natuurlijk wisten de Atheners niet dat zij de bakermat waren en dat was maar goed ook want hun democratie zat vol discriminatie. Alleeneen soort elite mocht er volop aan deelnemen. Aan de andere kant had men er de gewoonte de democratisch aangenomen wetten te laten bewaken door een politie die uit slaven bestond. Het was namelijk onbestaanbaar dat een vrije Athener een andere vrije Athener in hechtenis zou nemen. Some people were more equal than others. Een democratie overigens waarin homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld was en dat was dan wel weer mooi voor sommigen.

De Atheense volksvertegenwoordiging kwam samen op een berg in de stad en de vergaderingen waren openbaar. Hier werd de kunst van de welsprekendheid uitgevonden hoewel die lang niet altijd noodzakelijkerwijs tot het gewenste doel leidde. Een tijdlang was het de gewoonte om de partij die het hardste schreeuwde, gelijk te geven. Een gewoonte die later, volgens staande uitdrukkingen, door de Polen is overgenomen. En niet alleen door Polen.

De democratie van vandaag is een afzichtelijk gedrocht geworden waarin schreeuwbekken het grootste gelijk van de wereld krijgen mits hun haar goed zit, al hoewel, je zou het niet altijd zeggen, en het geschreeuw verpakt gaat in een net pak. Een vriend van mij sprak in dat verband nog al eens van “mannetjes in het pak”. Een goed verzorgd uiterlijk en een wanordelijk innerlijk. Het woord “autoverkoper”  wil ik daar niet voor gebruiken omdat het alle autoverkopers op een grote schroothoop zou gooien. Dat zou onterecht zijn.

Dat gevoel overkwam mij bij de discussie van gisteravond. Daar trad een zekere “Stilletijn”  op  via twitter die lid bleek te zijn van iets dat Forza Haarlemmermeer heet. Hij had een redelijk bombastische stekst in zijn bio gezeten dat leidde tot vragen bij mij. Klaarblijkelijk mocht dat niet want als reactie begon hij te schelden vanachter en slotje. Dat betekende dat ik op niets kon reageren. Niet heel lang daarna mengde de rest van de polderhorde zich in het gesprek, onder leiding van een PCIMeijer die fractievoorzitter schijnt te zijn van “iets” in de Haarlemmermeerse gemeenteraad en…politicus van het jaar.

Zij zouden het niet slecht gedaan hebben in die Atheense episode waarin elkaar overschreeuwen belangrijker was dan de gebruikte woorden. Het is de zwakte van onze democratie dat het iedereen toelaat tot het hoogst denkbare ambt: volksvertegenwoordiger. Het is een een vorm van gruwelijke wildgroei en de grote vraag is hoe je het stopt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://forzahaarlemmermeer.nl

http://svpbunschoten.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s