O ja, nee natuurlijk, God “hep” het weer gedaan

Eigenlijk ben ik helemaal niet degene die dit zou moeten schrijven. Gezien mijn achtergrond ben ik niet de man die de Bijbel of God in bescherming zou moeten nemen. Natuurlijk, ik ben afkomstig uit een Doopsgezind/Remonstrants nest maar dat zijn nou niet bepaald degenen die bekend staan om hun orthodoxie. Ze drinken liever een goed glas dan dat ze bidden of de Bijbel lezen. Maar goed…misschien moet ik het dan toch maar doen.

“Gij zult niet doden”,  “gij zult geen echtbreken (vreemdgaan)”, gij zult niet begeren wat van een ander is”, het is zo maar een greep uit de Tien Geboden, een redelijk centrale tekst uit het Oude ~testament, het eerste deel van de Bijbel. Het deel dat begint met ” In den beginne was het woord….” (Genesis)  En wat zien wij. Christelijke mensen doen al tweeduizend jaar haast niets liever dan doden, echtbreken en begeren wat van een ander is. Dat laatste is haast endemisch. Hoe kan dat nou toch? God zegt toch dat het anders moet? Waarom houden christenen zich daar dan niet aan. Het geheim zit hem in een klein hoekje. Onder de “Heilige Boeken” Bijbel, Tora en Koran, is juist de Bijbel het boek dat de meeste ruimte geeft voor eigen interpretatie, voor vrijheid van denken en meteen gaat het mis. Misschien zit het probleem van de Bijbel wel meer in de vrijheid dan in de voorschriften die ze geeft.

Die vrijheid heeft geleid tot zeer uiteenlopende interpretaties. Zo heb je de mensen van het Leger des Heils of zuster Theresa die hun leven en doen inzetten terwille van een ander maar er zijn ook anderen die de Bijbel gebruiken om hun macht te versterken, zoals Karel de Grote of de Pausen. Nee, Karel de grote was helemaal niet zo tuk op het verhaal van Christus maar hij zag er wel de mogelijkheden in om een uitleg te geven waarmee de mensen tot onderdanigheid te brengen waren. Heel verschillend waren de interpreaties ook ten opzichte van het Joodse volk. Waar de RK-Kerk er de moordenaars van Christus in bleef zien, wat tot veel antisemitisme leidde, daar adoreerden de protestanten haast alles wat Joden en Israël deden en doen.  Er werden verschrikkelijke oorlogen gevoerd tegen andere volkeren maar er waren ook enthousiaste christenen die naar andere landen gingen om de bevolking te helpen.

En toch krijgt God de schuld van alle ellende in de wereld. De Bijbel is een verschrikkelijk boek, volgens sommigen fascistisch. In werkelijkheid lijkt het erop dat alleen de mensen die tot interpretaties komen verschrikkelijk zijn of juist niet. En natuurlijk bepaalde de kerk voor veel mensen wat de juiste interpretatie zou moeten zijn. Zo schreef in het westen niet zozeer de Bijbel als wel de Kerk het “juiste”  gedrag voor. En ja die kerk bestond uit mannetjes en soms ook vrouwtjes die macht en succes wilden hebben. De Bijbel bleef als mythologische literatuur liggen en werd uitgelegd al naar gelang het de machthebbers goed uitkwam. In de RK-kerk werd de Vulgaat ingevoerd, een speciaal aangepaste variant van de Bijbel, speciaal voor het “domme” volk, om het in toom te houden.

Juist die poly-interpretabiliteit van de Bijbel maakt haar bij uitstel geschikt om de inhoud in het reine te brengen net de godsdienst vanb de laatste tweehonderd jaar: de wetenschap. Sommigen menen dat het moeilijk is maar dat valt reuze mee omdat juist de Bijbel niet dermate letterlijk genomen hoeft te worden als de Koran. Daarom ook zijn juist onder de toppers van de wetenschap nog al wat mensen die hun geloof kunnen combineren met de wetenschap.

De Bijbel is dus misbruikt door pausen en vorsten maar….als het de grote machthebbers uitkwam, gebruikten ze iets anders. Adolf Hitler bouwde zijn krankzinnigheden rond de Götterdämmerung, een element uit de Noorse mythologie, iets dat niets te maken had met God of Bijbel. Al met al zijn er niet eens zoveel oorlogen gevoerd vanwege het geloof, wel met het geloof als middel om het brede volk mee te krijgen. Zelfs onze 80-jarige oorlog had weinig te maken met godsdienst. Het ging daarbij vooral om economische en culturele tegenstellingen. Nee, de Bijbel is niet de bron van het kwaad.

En dan nu de hamvraag: geloof ik in God? Het antwoord is “Ja” en ik geloof ook in Allah, `Jahweh, Zeus (spr uit: Zuis), Hera, Afrodite vooral en bijvoorbeeld Apollo. Waarom: omdat zij allemaal een facet van het leven weerspiegelen dat de moeite waard is en omdat daar net zoveel kwaad als goed uit te halen valt. Facetten va het zelfde. Niet voor niets luidde de tweede naamval van de Romeinse hoofdgod Jupiter “Iovis”. Dat lijkt verdacht veel op Jaweh.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s