Koude oorlog, koude kermis en koude grond…..

Het is opmerkelijk dat vooral een aantal woordvoerders en schrijvers die geboren zijn of getogen zijn na de Koude Oorlog ineens met zekerheid weten te beweren dat Hitler een socialist was. Als ik Karl Marx was, zou ik me in mijn graf omdraaien maar misschien is dat de bedoeling ook wel van deze zelfbenoemde en vooral zelf voldane intellectuelen. Een van de bekendste is natuurlijk aandachtszoeker Bosma van de PVV.  Hij probeer zichzelf vooral in de spotlight te krijgen door het maken van ondoordachte opmerkingen. Veel geleuter van de koude grond. In de VS hebben ze daar trouwens ook last van en maken sommigen Obama uit voor communist.

Maar goed, Hitler als socialist en Stalin of Mao als Nazi. Wat is er eigenlijk op tegen. Als er één ding opvalt in de speeches van vooraanstaande socialisten en Nazi’s dan is het wel dat zij zeggen voortdurend te spreken namens “het volk”. Of zij daarbij een heel concrete groep mensen in de gedachten hebben, is niet altijd even duidelijk. Bij geen van hen. Dat bleek in het geval van de Oostblokleiders pas toen juist hun tegenstanders ineens begonnen te roepen dat ZIJ het volk waren.

Hoe dan ook, wat weet de huidige generatie eigenlijk nog van socialisme en Nazi-ideologieën? Ik heb begrepen dat ook Das Kapital tegenwoordig ene verboden boekwerk is hoewel het al veertig jaar in mijn boekenkast staat. Moet ik het nu ineens verbranden ofzo? En Mein kampf is ook verboden maar wordt op internet zonder blikken of blozen gratis downloadbaar aangeboden.  Wat een onzin allemaal en wat een symboolpolitiek.

Ik kan mij de wachttorens van het IJzeren Gordijn nog heel goed herinneren, sterker nog ik heb erlangs gepatrouilleerd aan de westelijke kant, vooral om te zien of er geen vluchtelingen naar het westen kwamen. In die tijd waren immigranten uit Oost-Europa volop welkom. Nee, de jongere generatie is al lang vergeten wat socialisme en Nazidom zijn en daardoor zijn zij uiterst gevoelig geworden voor namaak-wetenschap zoals die door Bosma wordt bedreven. Toen ik nog langs het IJzeren Gordijn surveilleerde, wre dmij duidelijk dat hetgene wat aan de andere kant van het prikkeldraad werd bedreven, nooit socialisme kon zijn. En dan sta je ineens met je mond vol tanden. Het waren toch communistische of op z’n minst socialistische volksrepublieken?  Dat zeiden ze toch zeker zelf?

Mij werd duidelijk dat niet iedereen altijd maar is wat hij zelf zegt dus als Goebbels zichzelf socialist noemde, was dat geen bewijs dat het ook zo was. En wie dan nog eens even de annalen van het prille socialisme doorleest, weet dat het ook niet klopt. Jean Jaurès ten spijt is en blijft socialisme binnen een nationale staat onzin. De nationale staat is namelijk een uitvinding van de 19e eeuw terwijl het socialisme zich richt op een heel ander onderscheid, universeler en langjariger: de grens tussen uitbuiter en uitgebuite.

De nationale grens is voor het socialisme eerder een belemmering dan een hulpmiddel want de aarde is van alle mensen, alle mensen die worden inbegrepen door de socialist. Afkomst of status zijn in wezen niet van belang mits de individu zijn drang tot zelfverrijking en uitbuiting van anderen opgeeft. Illegalen bestaan dus ook niet voor een ware socialist want wie zal de andere mens toegang tot een grondstuk ontzeggen?

En zie…nu de kennis over het socialisme zo verwaterd is, zo vervallen, kopen de uitbuiters, zoals Murdoch en Berlusconi stapje voor stapje de hele Europese Unie op. Wat dat betreft heeft Murdoch het juiste moment gekozen. Eerst schep je een crisis en daarna koop je alles voor ene relatief prikkie op.  En pas als die zakelijke boodschappendoenerij van de heren voorbij is, zullen de mensen die zich blindstaarden op een verkeerd begrip van het socialisme de pijn voelen: als de uitbuiters de touwtjes aantrekken. En dan breekt pss echt een staat van “Verelendung”  aan. Het gaat heel lang duren voordat die verdreven is. Dat heet “terugkomen van een koude kermis”.  Het zou beter zijn als de jonge generaties zich daarvan bewust waren.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s