De EU en haar principes

 

Het begon ooit met de EGKS en toen kwam de EEG en daarna de EG en als vierde in de rij was er ineens de EU en het begon ooit met Duitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux en dat bleef heel lang zo totdat de Economische unie ene groter afzetgebied nodig had en dat betekende uitbreiden.  Dat werd een explosie…het regende nieuwe leden van de Unie en je vroeg je af wanneer de USSR aan de beurt zou zijn want toen waren daar nog die verschrikkelijke communisten aan de macht. Maar nee…dat ging natuurlijk niet want dat was de VIJAND.

Intussen had de Unie ook zo haar regels opgesteld voor nieuwe lidmaatschappen. Zo moesten nieuwe lidstaten al hun territoriale conflicten hebben opgelost. En ja hoor, dus werd Oostenrijk lid dat eigenlijk nog overhoop lag met Italië over Zuid-Tirol (Alto Adige) en dat is niet niks want probeer in dat gebied maar een sItaliaans te spreken. Dan word je meteen in elkaar gemept. En dus werd Groot Britannië lid hoewel de Schotten zaten te springen om onafhankelijkheid en dus werd Spanje lid hoewel de Basken nog bomaanslagen pleegden omdat ze onafhankelijk wilden zijn. Als klap op de vuurpijl, bedacht door het hoogste intellect werd Cyprus lid, een zekere route op weg naar conflicten met Turkije. Turkije hield en houdt immers nog steeds bija de helft van het eiland bezet? Nu mag in de Cyprioten graag maar een lidmaatschap van de Unie, nee, dat had niet gemogen.

Een andere regel was dat de nieuwer lidstaten over een economie moesten beschikken die naadloos zou kunnen aansluiten bij de economie van de oorspronkelijke partners. De economieën moesten qua fundament en potentie voldoende op elkaar aansluiten. En dus werden Griekenland, Bulgarije en Roemenië lid. Hoewel de westerse politici heel goed wisten dat deze economieën en staatsbegrotingen geen partij konden zijn voor de economie in het westen, ging het door want ja….die afzetmarkt. Je moet je overtollige zooi toch ergens kwijt. Het was natuurlijk al lang duidelijk dat hert economische groeimodel tot overproductie zou leiden en dus moesten er klanten worden gevonden. En zo gingen er jarenlang scheepsladingen producten naar de nieuwe lidstaten producten die helemaal niet nodig waren en die dus onder druk en tegen dumpprijzen werden afgezet.

De Europese Commisie en de nationale politici hielden zorgvuldig hun mond over de economische en bestuurlijke zwakte van de nieuwe lidstaten, hoewel zij daar volledig van op de hoogte waren. De lobbyisten van industrieën in het westen hadden hun werk echter goed gedaan waardoor de nieuwe lidmaatschappen van de Unie probleemloos een feit werden. En als het mis zou gaan? Ach, daarvoor gold de gebruikelijke kreet “Dat zien we dan wel weer.”

Inmiddels weten we waar dat toe heeft geleid: een reeks van scheldkannonades in de richting van de Grieken en ook Italianen en Spanjaarden, een ontwakern van sluimerend fascisme/nazisme in die landen en een eerste moord. Het zou misschien een idee zijn als politici hun eigen principes een handhaafden, zelfs tegen zogenaamd pragmatische ideeën in. Maar ja, geld verdien je er niet mee.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s