Julius was slimmer dan Geert

Immigratie, het is een eeuwenoud verschijnsel. Zodra de mens op aarde verscheen, ging hij reizen en trekken. Zo verliet hij ooit het water van de oceaan om in te wisselen voor het land. De landbewoners waren daar helemaal niet blij mee maar de mens drong zich op en ging domineren.

Maar….daar bleef het niet bij. De mens stroopte al het vasteland af en probeerde steeds andere wezens maar in toenemende mate ook xzijnsoortgenoten van de beste plaatsen te verdringen. De Inuït, ruimer bekend als Eskimo’s, werden daarvan het slachtoffer. Zij moesten wijken voor opmarcherende Indianen. Later moesten die Indianen weer het veld ruimen voor de Europeanen enzovoorts. Ook in Europa deed zich zo’n verhuizing voor in de periode 400-500 na Christus.

Het waren de Romeinen die daar het meeste last van hadden want de verhuizende volkeren waren op zoek naar de betere plekjes op aarde en die lagen binnen Europa vooral in het Romeinse Rijk. Daar waren de rijkste akkers, de grootste villa’s en heerste de meest renderende handel. En als het niet goed met je ging, kon je van de Romeinse overheid “alimentaria”  krijgen , een soort Bijstand in natura, waar later weer het woord “alimentatie”  van is afgeleid. Maar dat terzijde.

Nu waren die Romeinen ook niet gek en ze vonden het helemaal niet zo leuk als er voortdurend stammen tegelijk de grens overkwamen om uit de staatsruif mee te eten. Daarom bedachten zij ene goed plan. Zij nodigden de immigranten haast uit om binnen de grenzen van het rijk te komen wonen, vooral langs de grens. Daar konden zij een akker krijgen en een goed leven en genieten van alle voordelen van het rijke Romeinse leven. Er was één voorwaarde: zij moesten de grens bewaken tegen nieuwkomers. En zulks geschiedde. De les die daaruit te trekken valt: geef die immigranten een cruciale taak. Zie ze niet als concurrenten op de arbeidsmarkt maar zet ze in voor versterking ervan.

Want het zijn altijd de laatste immigranten die het felste zijn gekant tegen nieuwkomers. Dat is één van de redenen waarom Cubanen in de VS haast onveranderlijk Republikeins stemmen. Die partij waakt het meest tegen indringers van buitenaf. Het voorkwam overigens niet dat de immigranten met grote rovende benden de grens over kwamen zetten maar toen vond al lang niemand dat erg meer want het Romeinse Rijk was een zooitje geworden…dat kon zelfs Julius niet voorkomen. De inname van de grens verliep vrijwel zonder slag of stoot maar alle castella gingen in vlammen op. Daar ging de IND van de Romeinen, alle moeite voor niks.

Overigens is de kans klein dat al die waakzaamheid op de lange duur zal renderen. Uiteindelijk zijn het toch de horden immigranten die de overhand krijgen. Dat gebeurde ook in Rome. De stad werd zelfs ingenomen door de Vandalen (en niet Vandalisten zoals ze tegenwoordig wel eens worden genoemd) en dat was een vervelende periode. Die duurde iet lang wat in de eeuwen daarna namen Rome en Noord-Italië opnieuw het voortouw bij de ontwikkeling van de cultuur. De barbaarse invallers vonden namelijk niets mooier dan zich te gaan gedragen als een Romein.

Ja, die Julius was slimmer dan Geert. Julius begreep beter hoe je immigratie vertraagt en…hoe je nieuwkomers wijst op de voordelen van je prachtige cultuur. Hij zag i dat eindeloos tegenhouden geen zin zou hebben…de beweging naar het beste plekje op aarde is nu eenmaal een natuurlijk gegeven. Goedschiks is altijd nog beter dan kwaadschiks, dat wel….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s