De discussie als kind van de rekening

Toelichting: (let nu op Leon de Winter!)  Dit blog gaat niet over een muis en een olifant. 

Het klinkt misschien raar maar als ik boven een verhaal schrijf “De muis en de olifant”  heb je dikke kans dat het verhaal over een muis gaat….en een olifant. Natuurlijk, het zou grappig zijn als het verhaal dan over een gentiaan en een boerenzwaluw ging maar dat zou ongetwijfeld bevreemding opwekken bij de meeste lezers.

Gisteren overkwam mij dat toen ik mijn blog over de Angst voor de Islam had geschreven. Het duurde niet lang of een paar betweters maakten duidelijk dat mijn artikel niet over angst moest gaan maar over waakzaamheid. Ja, ze vonden ook dat ik de Islamkritiek objectief tegemoet moest treden. Een beetje vreemd allemaal want in de titel van het stuk stond heel duidelijk dat het over de angst voor de Islam zou gaan. De Islamkritiek objectief te lijf gaan is ook al een aardige omdat die kritiek zo ontzettend objectief is. Critici mogen schelden en roepen maar wie daar kritiek op heeft, moet objectief zijn. Zo hebben de critici dus altijd a priori gelijk.

Nog mooier werd het op het eind van de discussie want toen werd mij verweten dat ik waarschijnlijk te weinig kennis van de zaak zou hebben. Dat is een bekende tactiek van aanhangers van de Islamkritiek. Als je ze geen gelijk geeft, komt dat voort uit je onkunde. Nee, de Islamcritici zijn ongeveer even deskundig voor wat betreft de Islam als de Ayatollende losbollen in Teheran. Ja, onze PVV achterban en andere Islamcritici munten uit in het uitdiepen van de Islam, vooral in het opgraven van de negatieve kanten ervan.

De film van Geert was daar een voorbeeld van: een accumulatie van onaangenaamheden en rottigheid, selectief programmeren heet dat,  terwijl er ook een veel langere film over de Islam te maken zou zijn die een heel ander beeld laat zien. Objectief! En bovendien, mijn artikel richtte zich niet tegen de Islamkritiek in het algemeen maar wel op de angst voor de Islam.

Vaak moet ik daarbij denken aan de Britse politicus Gordon Brown. Hij zei ooit dat als je succes in de politiek wilde hebben, je een groep mensen moest zoeken die iets schreeuwde en dat je dan zelf voorop moest gaan lopen. Waar komt die aanhang van de Islamkritiek eigenlijk vandaan? Ik bedoel, natuurlijk zijn er kamergeleerde pennebijters zoals Arend Jan Boekestijn die een inhoudelijke Islamkritiek kunnen schrijven, net zo goed als er een PC-kritiek te maken is of een RK/Pauskritiek. Maar die hartgrondige verkettering van de Islam komt uit de krochten van de achterstandswijken waar steeds meer mensen in harmonie moesten zien te leven met aanhangers van een cultuur die de hunne niet was. Het was nog sterker, een cultuur die daadwerkelijk de cultuur van de achterstandswijk vernietigde en doorkruiste. Een verschijnsel waaraan politici in de loop van de jaren veel te weinig aandacht hebben besteed.

De bron van de vervloeking van de Islam is de haat en de afschuw die de bewoners van deze wijken voelden opkomen toen hun vertrouwde leefomgeving werd gesloopt door Allah-aanroepende vreemdelingen. Deze menigte heeft de anti-Islamwoede een ongekende impuls gegeven en niet eens helemaal onterecht al richtte ze haar woede eigenlijk op de verkeerde doelgroep. Deze woede heeft haar  weg gevonden door de bedding van Pim Fortuyn en Geert Wilders.

Maar daar ging mijn verhaal niet over en dan is het zo jammer als zelfbenoemde intellectuelen zich ineens een air aanmeten alsof zij de alleswetende Korandeskundigen zijn met een visie die ieder ander inzicht z’n glans ontneemt. Dat ook blaast de discussie op en mogelijk is dat ook de bedoeling. Men WIL helemaal niet discussiëren omwille van de informatie- en meningsuitwisseling, men wil gelijk hebben en vooral krijgen. Daarmee verliest het hele begrip “discussie” iedere diepere betekenis en dat klopt natuurlijk ook. In plaats van de ware discussie is “het recht op vrije meningsuiting”  gekomen, een structuurloos spuien van meningen. Dat is gemakkelijker en draagt bij aan een verdere desintegratie van de samenleving. Het is die desintegratie die de maatschappij uiteindelijk ten onder zal laten gaan met z’n hele “moderne cultuur”. En zelfs dat is niets nieuws, het gebeurde in Romeinse tijden. En daarna zullen zowel de westerse als de Islamitische cultuur de verliezers blijken te zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s