De vergeten speech van Mark Rutte

“Landgenoten, collega’s, majesteit,

Ik sta hier als uw premier voor u, demissionair maar toch, en er moet mij iets van het hart. Het lijkt mij voor ons Nederlanders in de eerste plaats van belang dat alle littekens van de afgelopen jaren worden behandeld en verzacht. Dat wij als Nederlanders, en daarmee bedoel ik al onze inwoners tot en met hen in Ter Apel, weer weten dat we in de eerste plaats allen van plan zijn van dit land iets moois te maken.

En inderdaad, dat zal niet meevallen want wij moeten met een groot aantal mensen op een betrekkelijk klein stuk grond leven. Dat levert spanningen op en irritaties. Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar directe omgeving te maken met inbreuken in de persoonlijke levenssfeer, en veranderingen van omgeving. Het gaat daarbij niet alleen om het directe uitzicht of de toename van vliegverkeer en zelfs niet de verslechtering van de luchtkwaliteit maar ook om geluidsoverlast en zelfs de hinderlijke geuren van bezigheden van buurtbewoners.

Op 12 september mogen wij stemmen, wat mij betreft een feestdag en ik hoop dat u allen het zo ziet want op deze dag maken wij gebruik van een voorrecht dat ons in staat stelt een goede daad te verrichten voor anderen en onszelf. Ik zou iedereen in de eerste plaats willen oproepen in harmonie te doen, in de wetenschap dat een ieder mag kiezen voor een samenleving die hem of haar het beste past. Een leefomgeving die ons een goed gevoel kan geven omdat niemand is uitgesloten van een kwaliteit van leven die niet aan alle wensen voldoet maar in de basis wel bevredigt. Dat geldt ook voor degenen van onze ongelukkige medelanders die er niet in slagen economisch aan de slag te komen vanwege een verminderde belangstelling voor hun vaardigheden of lichamelijke mogelijkheden. Ook zij behoren onderdeel uit te maken van onze samenleving die gelukkig maakt en bindt. Laten we hopen dat wij ook weer de vaardigheid ontwikkelen om gelukkig te worden van de hulp die wij bieden aan mensen die het moeilijker hebben dan wij zelf. Dat is de belangrijkste insteek waarmee eigenlijk iedere Nederlander ter stembus zou moeten gaan: een samenleving met de klemtoon op samen.

Daartoe is het van belang de ontwikkelingsmogelijkheden van individuen zo groot mogelijk te maken. Dat heeft niet in de eerste plaats te maken met inkomens maar vooral met persoonlijke vaardigheden en eigenschappen. De mogelijkheden die ouders, verzorgers en onderwijs hebben om de persoonlijkheid van een kind te ontwikkelen, de unieke, individuele eigenschappen tot hun volle recht te laten komen, ongeacht de vraag of daarvoor nu belangstelling bestaat in het bedrijfsleven want, wij liberalen willen toch in de eerste plaats een mens tot mens laten worden door alle facetten van die mens te ontwikkelen. Zelfkennis en unieke vaardigheden en eigenschappen, dat is een waarlijk liberaal streven.

Ik ben ervan overtuigd dat als wij met deze gedachte naar de stembus gaan en als wij politici met deze gedachte in het achterhoofd discussiëren, dat wij dan een samenleving krijgen die niet hoeft te bezuinigen maar haar doelstelling bereikt via gericht investeren. Een samenleving waarin voor ieder het inkomen in evenwicht zal zijn met de redelijke verwachting voor wat betreft de verwezenlijking van wensen en behoeften.

Tegen mijn collega-politici zeg ik: laten wij elkaar open en eerlijk beconcurreren, niet op cijfertjes maar op maatschappelijke inzichten en niet met chagrijn maar met respect voor elkaar en laten wij op die manier voor de volgende generatie een voorbeeld van staatsmanschap zijn. Want ook dat is belangrijk: het voorbeeld dat wij geven.Een voorbeeld vooreen echte vrijheid en democratie.”

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://tk.nl

http://tweedekamer.nl

http://vvd.nl

http://democraten66.nl

http://pvv.nl

http://Groenlinks.nl

http://sp.nl

http://cda.nl

http://pvda.nl

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s