Haha…, die achterlijke Van der Staaij….

Achterlijk, sinds de Islam tot achterlijke cultuur is uitgeroepen, hoor je het woord steeds meer en niet alleen als het over de Islam gaat. Sinds een paar dagen is SGP-voorman Van der Staaij “hartstikke achterlijk”  vanwege zijn uitspraken en laat ik er meteen bij zeggen: ik vind zijn opvattingen uitermate bedenkelijk. Maar achterlijk?

Als er iets achterlijk is, dan is het misschien wel de manier waarop erop gereageerd word en blijft worden. Ja zeker, ik heb er zelf ook een aantal opmerkingen overgemaakt die niet zo fraai waren maar voor mij is die invalshoek nu wel voorbij.  De discussie zou nu eigenlijk moeten gaan over eerbied voor het leven, iets waarover de SGP ook nog wel eens bij zichzelf te rade zou mogen gaan, gezien het standpunt over de doodstraf.

Eerbied voor het leven, abortus, in verreweg de meeste reacties wordt nu de indruk geweekt dat de meerderheid van het Nederlandse volk niet het “achterlijke”  standpunt van Van der Staaij deelt. Sterker nog, de indruk komt naar voren alsof iedereen er wel ongeveer hetzelfde over denkt. Een soort “gesundenes Volksempfinden”  en dat is pas echt achterlijk. Juist die gesuggereerde eenstemmigheid is een intens kwalijke zaak. In werkelijkheid blijken de gevoelens van Nederlanders over abortus en eerbied voor het leven nog al over een breed terrein wijdverspreid te liggen. De nuance is haast bij ieder hoorbaar al gaat ze vaak verscholen onder de oppervlakkig aandoende aanvallen op Van der Staaij. Het zogenaamde “gezonde verstand”  dat “ons” toch vertelt dat wij over abortus allemaal hetzelfde denken, doet zelfs ietwat fascistoïde aan en kan mensen ervan weerhouden hun werkelijke mening erover te zeggen.

En als iedereen nu eens de kans kreeg een duidelijke mening te vormen en te uiten over leven en dood, over abortus en doodstraf, dan zou het beeld wel eens heel erg kunnen verschuiven. In welke richting valt van te voren niet te zeggen. Het zou ook veel beter zijn voor de samenleving dan elkaar voortdurend met een opgeheven wijsvinger te benaderen en te zeggen: “pas op dat je het met het algemeen geldende standpunt eens bent.” Dat geldt dan meteen ook voor de thema’s vrouwen- en homoemancipatie want hoewel een algemeen gevoelen bestaat dat iedereen beide volledig heeft geaccepteerd, behalve die achterlijke SGP, laat de werkelijkheid iets heel anders zien. In dat opzicht kent onze samenleving een behoorlijke mate van hypocrisie.

Dan speelt er nog iets anders mee want de hedendaagse vorm van “gezond verstand”  krijgt nog al eens de steun mee van wetenschappellijke bevindingen. Maar hoe gaan we reageren als de wetenschap over tien jaar tot heel andere conclusies komt? Dan hebben we met z’n allen vandaag toch maar behoorlijk voor aap gestaan met onze verwijzing naar de wetenschappelijke waarheid.

Daar komt dan nog de opmerking van Mark Rutte bij die stelt dat de opmerkingen van Van der Staaij de sfeer rond verkiezingen verslechtert. Houd toch op Mark, die sfeer was al verrot en dat is iets waar jij als premier veel meer invloed op kan hebben dan de eerste de beste voorman van een politieke partij. Nee, door zo’n opmerking ben je nog ver van het staatsmanschap verwijderd.

Overgaan van de zogenaamde “vrijemeningsuiting” naar een echte discussie kan veel duidelijk maken over de verschillende opvattingen in onze samenleving en dat is goed. Verscheidenheid is een kenmerk van de vrijheid waar wij zo prat op gaan.

Kortom. laten wij dat woord achterlijk nu eens vooral betrekken op onze eigen vooringenomenheid en die waanzinnige gedachte dat we een soort eenstemmigheid zouden kennen tegenover de opmerkingen van Van der Staaij. Die eenstemmigheid is slechts een dekmantel voor de onmetelijke verdeeldheid die daarondfer huist.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s