Dominantie en demonen

Nog niet zolang geleden las ik de twitter-bio van een min of meer bekende zichzelf “hoernalist” noemende atheïst die onder meer van tijd  tot tijd optreedt in het tv-programma P&W. Die bio trok mijn aandacht omdat iemand uit zij kring hem intelligent en humoristisch noemde. En ik moet zeggen: de bio was eerder het tweede dan het eerste. Daarover valt het woord “hoernalist” overigens niet want ik vind dat nogal denigrerend ten opzichte van de hele beroepsgroep.

Nee, ik ga geen namen noemen maar de persoon in kwestie is geregeld op twitter te bewonderen en presenteert zich een beetje, hoe zal ik het zeggen: als de atheïstische  Prediker. Ja, hij heeft wel wat van een sekteleider. Zo’n Charles Manson-achtig type dat al zijn vrouwelijke volgelingen een vrolijke beurt geeft en ze daarna inspuit met een gehoorzaamheidsserum. Daarom reist hij graag naar Marokko want daar zijn de meisjes al heel volgzaam. Maar goed,ik had het over die bio.

De man zegt atheïst te zijn maar hij lijdt ook aan Islamofobie. Dat is toch een beetje vreemd want ik dacht dat die onbestemde angsten hoorden bij mensen met allerlei geloven en geloofjes, niet bij die zelfstandig denkende God-voor-dood-verklarende atheïstisch bikkels. Maar ja hoor. Eigenlijk is hij bang voor iets waarin hij niet gelooft. Dat is nog vreemder dan Middeleeuwers die geloofden in spoken en geesten want zij geloofden daar wel in en…voor hen was de bedreiging zeer wezenlijk. En wie dat ontkende had het juiste gevoel of inzichten niet. Dat komt toch echt verrekte bekend voor. Want dat is het hè? Ook deze super-atheïst zal zeggen dat zijn Islamfobie voortkomt uit een wezenlijke dreiging. Daar komt nog bij dat hij laatst mij aanviel op mijn stelling dat er sprake is van angst voor de Islam. Hij zei dat het geen angst was maar waakzaamheid maar dan had hij zich toch Islamvigilant moeten noemen. Fobie betekent nu eenmaal angst.

Waarom is de Islam zo bedreigend? Vanwege de aanmoediging om het geloof te vuur en te zwaard te verbreiden? Dat kan nauwelijks het geval zijn. Degenen die hun geloof te vuur en te zwaard het meest verbreid hebben, zijn de aanhangers geweest van de Godsdienst der liefde: het Christendom. Nee, de Islam is bedriegend om een heel andere reden. In tegenstelling tot de Bijbel geeft de Koran strikt omschreven voorschriften voor gedrag in het dagelijks leven.De Koran legt haar aanhangers een structuur op: het aantal keren bidden per dag bijvoorbeeld, de vastentijd en het geven van aalmoezen. Het voordeel daarvan is dat de gelovige zich minder gauw onzeker en eenzaam gaat voelen dan de Christen die het moet doen met de fictie van de vrije wil. Een vrije wil overigens die hoofdzakelijk werd in gevuld door kerkleiders. Zij schreven met hun theologieën de christelijke mens een structuur voor die veelal nog veel enger was dan die van de Koran. Maar er zat ook een voordeel aan: menselijke voormannen kun je veel gemakkelijker aan de kant zetten en als je ze allemaal hebt weggehoond, dan kan de grote baas er ook nog wel achteraan.

Dat zit in de Islam wel heel wat lastiger in elkaar want alle voorschriften zijn regelrecht uit de hemel afkomstig. Kortom voor ons westerlingen is vooral de maatschappelijke dwangbuis, de onverzettelijkheid van regels en voorschriften van de Koran een nachtmerrie. Veel meer dan het stelletje idioten dat wel eens zichzelf opblaast. Het is maar goed dat we er zelf bij zijn en dat we al, lang voor de opkomst van Pim en Geert, niet bereid waren Islamitische wetten over te nemen. Natuurlijk niet, je gaat niet de pas verworven “vrijheid”  inleveren voor een nieuwe dogmatiek. Bij dat woordje vrijheid kun je nog heel wat aantekeningen maken maar daarover later.

Al met al is er geen enkele reden om Islamofoob te zijn want we gaan dat gewoon niet doen. Klaar, over en uit. Met fobie heeft dat niets te maken, uitsluitend met wie zij zijn, met hoe wij in elkaar zitten en als we het wel gaan doen: dan hebben we er allemaal voor gekozen. Zo zijn wij.

Daarom heb ik in elk geval geen behoefte aan een opendeuren-intrappende sekteleider die zegt dat extreme godsdienstaanhangers altijd gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor extremisten uit de Nazi-hoek, de conservatieve hoek, de atheïstische hoek, soms zelfs uit de dierenvriendenhoek en dus maakt de LEIDER al weer een denkfout: oorlog en gevaar staan los van religie en godsdienst, het kan uit elke hoek komen waar mensen zitten die macht willen verzamelen. Het gevaar van godsdienst schuilt hem in de dwangbuis, een dwangbuis die mensen samenbindt door hun vrijheid te beknellen en die daarom gebruikt kan worden voor oorlog en geweld. Godsdienst is dus slechts een hulpmiddel en geen oorzaak van geweld. Er is dus ook geen reden om er bang voor te zijn, het woord fobie houdt dat in. Wat getemd moet worden is de drang van mensen om anderen te domineren. En die drang is nu juist een kenmerk van onze foob. Nee Bart, namen noemen we niet…oeps… .

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s