Eigen geld …. van wie eigenlijk?

 

Eigen geld eerst…zo denkt de sultan van Brunei er ook over. Hij heeft een paar honderd peperdure auto’s in de garage staan waarmee hij in eigen land nauwelijks uit de voeten kan omdat er zo goed als geen wegen zijn. Misschien goed voor de natuur? Nou, dat zit nog want de sultan weigert een poot uit te steken en drijft vooral op het olieveld onder zijn troon waar het kostbare goedje door onderbetaalden naar boven wordt geslorpt. Olie-industrie is zelden goed voor de natuur.

Maar ja…het is zijn eigen geld natuurlijk hè? En met je eigen geld mag je doen wat je wilt, eigenlijk maakt het niet uit hoe je eraan komt. Nou ja, je mag niet in vrouwen en drugs handelen, wat zo ongeveer hetzelfde is maar voor het overige…allemaal vrije markt. Dus wie een beetje gebrek aan scrupules heeft en nog slim is ook, wat iets anders is dan intelligent, kan z’n gang gaan en z’n eigen geld verdienen met…zie maar…

De slimsten laten dat eigen geld verdienen door anderen hard aan het werk te zetten. Om de een of andere onbegrijpelijke reden kan eigen geld dus door een ander zijn verdiend. Nou ja, die lui zijn er als het goed is voor betaald. Ze hebben een vergoeding gekregen waartegen ze geen “nee” konden zeggen omdat dan iemand anders de klus had gekregen. Dat heet vraag en aanbod en eigen keuze en al dat soort dingen meer maar het komt er op neer dat mensen gedwongen zijn een bepaalde vergoeding voor lief te nemen. En wat erger is: ze delen ook niet mee in de lijn omhoog. Uitsluitend de zogenaamde verantwoordelijke managers ontvangen een bonus die de pan uitrijst en nog steeds blijft de vette poet voor…

Voor wie eigenlijk? Want kleine ondernemers zijn vaak nog wek eigenaar van hun bedrijf maar de grotere maken allemaal deel uit van het casinospel, of liever Russisch Roulette, dat op de Beurs wordt gespeeld. De grote meuk van de winst verdwijnt daar in de zakken van mannen en vrouwen van het allooi dat je vroeger in illegale speelhuizen zag. En zo krijgen zij hun “eigen geld”  binnen waarmee ze eilanden in de Stille Oceaan kopen vier jachten aanschaffen drie vliegtuigen en twaalf villa’s. Om over de wagenparken nog maar te zwijgen.

“Eigen geld”…het is heel snel gezegd en pas op dat je er kritiek op hebt want stel: je schrijft een bestseller als auteur en die bestseller wordt verfilmd, dan loop je toch behoorlijk binnen? En iedereen is dan toch betaald voor het werk dat hij eraan doet of heeft gedaan? Wie zal jou da nog je geld betwisten? Nou ik dus…en daarom stel ik het volgende voor.

Zelfstandige ondernemers en artiesten geven bij voorbaat aan wat het maximum eigen vermogen is waarover zij zouden willen beschikken tot een maximum van 25 miljoen euro. Daarnaast geven zij aan ten behoeve van welke doelstellingen de overige inkomsten besteed mogen worden. Deze moeten echter een maatschappelijk doel dienen (zoals armoedebestrijding, dierenopvang, werkgelegenheidsbevordering, sponsoring van sportclubs en cultuur (in plaats van overheidssubsidie), openbaar vervoer, gezondheidszorg, schuldhulpverlening etc.). De wensen en behoeften van betrokkenen worden per notariële akte vastgelegd.  Bestaande belastingen blijven intact.

Kortom: geniet van uw eigen geld, met mate….

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s