Het dilemma van een moderne cultuur….

Een achterlijke cultuur, dat zei Pim Fortuyn heel denigrerend over de Islam. In werkelijkheid is het heel moeilijk om van een cultuur te beweren dat die achterlijk is omdat het maar de vraag is welke ontwikkeling een volk doormaakt en wat ze zelf nodig denkt te hebben. De cultuur die het beste bij de eigen wensen en behoeften past, is niet achterlijk maar passend. Daar kan een andere cultuur niet over oordelen.

We zijn met z’n allen gauw geneigd negatief te oordelen over alles wat uit de Islamitische cultuurkring komt. De laatste dagen is daar weer volop reden toe vanwege een film waarin de Islam en de profeet Mohammed worden afgeschilderd als halve criminelen en idioten. Je kunt je afvragen waarom onze cultuur het nodig heeft dergelijke “kunstwerken” te scheppen waarin andermans geloof en overtuiging belachelijk wordt gemaakt. Misschien zijn wij wel heel erg onzeker over onze eigen cultuur en proberen we ons beter te voelen dan een ander door die ander zo te presenteren. Misschien ook, zit er nog iets veel venijnigers achter: een poging om alle niet-moslims te verenigen in een soort anti-moslim brigade. Die zou dan bijvoorbeeld heel functioneel kunnen zijn voor een land als Israël dat zich nauwelijks staande kan houden in de wereld van het Midden-Oosten.

Toegegeven, de reacties in de Islamitische landen naar aanleiding van de film zijn schandalig en belachelijk en moordpartijen zijn altijd af te wijzen. Maar de eerste vraag moet zijn waarom wij zo graag de Islam bespotten? Bovendien is het nog maar helemaal de vraag of die reacties uitsluitend te maken hebben met die films. Hoe komt het toch dat volksmenners in de Islamitische landen en ook een man als Osama bin Laden zo gemakkelijk grote groepen in de samenleving daar achter zich krijgen. Heeft dat iets met de Islam te maken?

Absoluut niet! De Islam wordt gebruikt als vaandel waaronder de demonstranten zich verenigen maar de ware frustratie zit veel dieper. De gedachte dat er zoiets bestaat als godsdienstoorlogen, is onzin. Het gaat altijd ergens anders om, De frustratie zit hem in het feit dat de meeste moslimlanden door het “vrije westen” en ook door China en Rusland worden uitgebuit. Niet sinds gisteren maar sinds eeuwen. Het bezit van olie maakt het in de ogen van westerse landen aanvaardbaar dat de meest schandalige regimes in die landen aan de macht blijven. De koninklijke familie van S-Arabië ziet boven zich de hand van het machtige  oliebehoeftige westen. Dat wij daarmee regimes goedkeuren die tegen alles ingaan wat met mensenrechten en democratie te maken heeft, kan ons geen donder schelen. Zolang we maar de baas blijven. Hetzelfde geldt voor andere in die landen aanwezige grond- en delfstoffen. Bij voorkeur voeren we op hun grondgebied oorlog, onder het mom van vredesoperaties. We vernielen, verkrachten en vermoorden en dat roept weerzin op. Zo gek is dat niet.

Laat de dames en heren van de PVV en anderen dus niet meer roepen dat het onheil afkomstig is van de Islam maar laat hen begrijpen dat  de bron zit in ons eigen egoïsme en onze hypocrisie. Want zij kennen soms de Islam en de moslimsamenleving wel heel goed, soms, maar ze vergeten dat er nog zoveel meer  is, veel ellende ook.Wat voor argumenten er ook zijn aan te voeren voor het handhaven van ons gedrag in Islamitische landen, ze werken uiteindelijk tegen ons en werken als een kaatsende bal. Het produceren en toelaten van denigrerende films werkt daarbij als olie op het vuur. In dat opzicht zijn ze achterlijk en ze bewijzen geenszins dat wij voorop lopen met onze cultuur.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s