Majesteit let op uw saeck

Ik sta niet bekend om mijn republikeinse voorkeuren. De invoering van een republiek vind ik onzin zolang de monarchie goed functioneert. Een persoon die zich onafhankelijk kan opstellen ten opzichte van politieke intriges valt te verkiezen boven een staatshoofd dat verbonden is aan groeperingen en belangen.

Maar…dan moet die monarch ook wel onafhankelijk zijn en bovendien heel nauwkeurig op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de samenleving, de gevoelens die er leven en de inzichten die de ronde doen. Alleen op die manier kan hij of zij de functie van monarch goed uitoefenen. Empathie en begrip voor wat er onder het volk leeft zijn vereisten van de bovenste plank. Ze getuigen van intelligentie en betrokkenheid en beide mag men van ene monarch verwachten. Geen berekening in de zin van “dit kan nog”  en “dat kan net niet meer” maar empathie en betrokkenheid.

Dat geldt niet alleen voor het inkomen. Het geldt ook voor prinsen die op eendenjacht gaan of oude koningen die denken dat het leuk is een olifant om te leggen. Die hobby’s zijn namelijk absoluut niet meer van deze tijd. Het zou nog meer in de lijn liggen als de vorst bomen ging knuffelen hoewel dat ook stof zou doen opwaaien maar niet zo ernstig. De narigheid van gedrag dat niet in de samenleving wortelt is dat men gaat denken dat de monarch behoort bij die typen die denken dat ene inkomen van 500.000 euro en meer per jaar “marktconform”  is. Daarmee ontstaat een wezenlijke kloof met degenen voor wier belangen de vorst nu juist dient op te komen: het schamele volk dat zich dag in dag uit door het leven zwoegt. Wan tja , eerder zitten de daklozen aan de voet van de troon dan degenen die paleizen bouwen. Het dragen van een militair uniform door een prins mag dan in de traditie passen, empathisch is het niet. Het verwijst eerder naar een Marie-Antoinette-achtige geestesgesteldheid dan naar een zorgend en liefhebbend vorst.

Nog is het niet te laat maar de tijd dat onmaatschappelijk gedrag door vorsten niet meer geaccepteerd gaat worden, naakt wel. En daarom zou het verstandig zijn als de koninklijke familie in de uren die ijdel blijven vanwege de veranderde formatieprocessen zich beraadt op eigen positie en toekomst. “Hoe vinden wij de weg terug naar onze basis?” zou de vraag moeten zijn. Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat Hare Majesteit en allen die in haar directe omgeving verkeren op basis daarvan om te beginnen een vorstelijk deel van hun inkomen inleveren. Let wel: het gaat mij niet om het geld, het gaat mij om het gebaar en het bewustzijn en om de empathie. Het zou majestueus zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

“Ick en sal niet versaghen” 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s