Fixaties en de angst voor de toekomst

 

Zelfvertrouwen, als iedereen dat eens had, dat zou zo mooi zijn. Weten wat je kunt en wat je anderen te bieden n hebt, als mens. Weten dat dat allemaal ook genoeg is en dat je niet heel erg je best hoeft te doen om nog beter uit de bus te komen.

Maar helaas, de meerderheid van de mensen heeft een sterk beschadigd zelfvertrouwen, grotendeels ontstaan door beschadigingen die anderen hebben aangebracht. Veelal beschadigen mensen anderen om hun eigen, krakkemikkige zelfvertrouwen een beetje op te vijzelen. Het helpt niet echt naar het lijkt wel. Het is als met alcohol…na de roes is het leven nog even beroerd als ervoor en soms zelfs beroerder.

Gisteren nog schreef ik een blog over de verleidingen van het vliegveld en één van de dingen die ik daar veel heb waargenomen, zijn vrouwen op veel en veel te hoge naaldhakken. Eigenlijk zouden die dingen verboden moeten zijn omdat ze absoluut je voeten en onderbenen tot en met de heupen vernielen. Maar ja, aan de andere kant, voor veel vrouwen dienen deze puntige charme-offensieven als fundament van het zelfvertrouwen. En…laten we het goed zeggen: schijnzelfvertrouwen want met zo’n schoen kun je wel iemand een hak zetten maar niet jezelf een schop onder je kont geven.

In werkelijkheid hebben mensen doodeenvoudig gewoon te weinig greep op de toekomst, toekomst van de wereld, van hun omgeving en zichzelf. Dat levert een reeks van onzekerheden op die men probeert te verdoezelen door heel concreet aan te geven welke gevaren er op de loer liggen: Islam, verschrikkelijke virussen, oorlog Japan China, financiële ondergang, werkloosheid, krimpende economie en ga zo maar door. Die gevaren hebben de mensen meestal niet zelf bedacht maar zijn via lobbykanalen in media en politiek terechtgekomen. Daar worden zij breed uitgemeten. Waarom? Omdat ze relatief gemakkelijk te behappen zijn. Geen grote, complexe maatschappelijke constructies en problemen maar doodeenvoudig concrete marginalia die de overheid vervolgens soms met veel verve oplost, soms ook gewoon laat sloffen. Boerkaverbod, dragen van hoofddoekjes, het zijn er maar een paar voorbeelden van.

Het lijkt zo onschuldig maar dat is het niet. Niet alleen krijgen de burgers een angstbeeld voor de toekomst voorgeschoteld, veelal in 3 dimensies maar bovendien krijgt niemand de kans een echte analyse te maken van de samenleving en haar problemen. In plaats daarvan fixeren burgers zich op “hoer roepende moslims”.

En zeker, het feit dat moslimjongens tegen willekeurige buurtbewoners “hoer” roepen is uitermate frustrerend en ontoelaatbaar maar….het is geen algemeen maatschappij-ontwrichtend verschijnsel. Maatschappij ontwrichting ontstaat wel door de ergste fixaties die wij kennen geldzucht en individualisme. Dat laatste gaat gepaard met het zogenaamde recht op vrije meningsuiting dat meestal ontaardt in gescheld, gevloek en getier en vervreemding van anderen. De relativiteit van het recht op vrije meningsuiting blijkt ook uit het feit dat men veelal wel zichzelf dat recht toekent maar niet de ander. Daar zit wel een wezenlijke basis voor de ontwrichting van de samenleving. Vanwege de primaire fixaties zoals hoofddoek en moskee, komt niemand echter meer aan dat inzicht toe.

Fixaties op ongewisheden in heden en toekomst, ze versterken de angst en verlagen het zelfvertrouwen. Dat wordt nog erger door het kriskras optreden van halfbetrouwbare personen in de discussie zoals Bart Schut. Zij baseren zich op eigen ervaringen in het buitenland die zijn echter onvoldoende geanalyseerd lijken te hebben. Daaruit komen berichten op het net en op twitter voort die overlopen van halve waarheden en die dragen dan weer bij aan de eerder geconstateerde ontwrichting van de samenleving. Sterker nog, zij maken het gekwetter van half- en geheel fascistische en nazistische organisaties zoalsa de PVV en PVV-Alliantie of Zero-Islam haast legitiem. Er lijkt door hun een zekere, rationaliteit te worden gegeven aan de onderbuikgevoelens van deze discriminatoire organisaties.

Hoe lossen we dit op? Het zal niet meevallen want het afnemen van ongebreidelde vrijheden wordt gezien als censuur, onterecht overigens maar het zij zo. De oplossing zit hem eerder in een kwalitatief goed verzorgde berichtgeving in hoogstaande media, zowel in opinie als in nieuws. Het zal tijd kosten om deze voldoende aanhang te laten krijgen maar het is de moeite waard. Weg met de fixaties, welkom aan heldere beelden van heden,verleden en toekomst. Eigenlijk zouden de massa’s in beweging moeten komen om een einde te maken aan deze angstindoctrinatie. Op naar de vrijheid!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s