De feitenfetisjisten en vrij zijn

“Je kunt niet om de feiten heen”, je hoort het steeds meer en in verschillende toonaarden. “De feiten zijn niet te ontkennen.” De laatste jaren wordt het zelfs de meest melige tekst van allemaal. Zelden zegt men erbij om welke feiten het gaat en vooral…of er ook nog andere feiten zijn die invloed hebben.

De film Fitna die in opodracht van Geert Wilders werd gemaakt, is dar een voorbeeld van. De daarin getoonde feiten zijn allesbehalve fraai maar de vraag blijft of niet met andere feiten een film over de Islam gemaakt kan worden die een totaal ander beeld geeft. En…met hetzelfde gemak. En hoe gemakkelijk is het niet om van de westerse, democratische samenleving een negatief beeld te schetsen door zogenaamde vredesoperaties, voetbalrellen, rellen in Londen, armoede in de VS, het leven van orthodoxe christenen in de VS, milieurampen rond olieplatforms, hebzuchtige acties aan de beurs en elders, corruptie op een rij te zetten. Ja, veel van die “feiten” komen ook in andere landen ook voor maar dat geldt voor andere “feiten” ook. Een land als Nederland en haar autochtone bevolking zijn niet gevrijwaard van huiselijk geweld en discriminatie. Het zal niet moeilijk vallen de opvang van kinderen in crèches weer te geven alsof het een dwangmiddel is om mensen die eigenlijk voor hun kinderen moeten zorgen, aan de economische arbeid te zetten terwille van wat luierende miljardairs.

Er wordt nog al eens van uit gegaan dat mensen die langdurig in het buitenland hebben vertoefd, het beste weten  hoe het daar toe gaat. In werkelijkheid is dat nog maar helemaal de vraag. Deze “expats”  verkeren altijd in een bepaalde sociale omgeving en hebben een beperkte reeks van sociale contacten. Bovendien verkeren zij voor het merendeel gedurende een groot deel van hun tijd in een begrensde geografische omgeving. Het leven in het Spaanse Catalunya is nadrukkelijk anders dan het leven in Galicië of Andalusië. Ook zij hebben veelal geen zicht op zaken die een rol spelen in een samenleving en die altijd op de achtergrond blijven. Niemand kan zich dus een soort algemene autoriteit wanen op het gebied van een zekere cultuur of als het gaat om een volk.

Een heldere blik daarop is alleen mogelijk door studie. Door informatieverzameling uit zeer veel verschillende hoeken, liefst ook tegenstrijdige bronnen. En niet alleen informatieverzameling maar ook het onderzoek van de achterliggende waarheden. Klopt die informatie wel, of klopt ze maar ten dele of misschien ook helemaal niet? Vervolgens is er dan nog een juiste analyse en synthese nodig. Het doorzien van dwarsverbanden, oorzaken en gevolgen en invloeden van buiten. Pas daarna is een min of meer helder beeld te geven van de feiten en van hun betekenis.

Journalisten leren dat maar houden zich er lang niet altijd aan. Historici leren dat maar houden zich er ook lang niet altijd aan. Zij hebben daarvoor allemaal hun eigen redenen. Soms kunnen zij zich er om praktische redenen niet aan houden, een andere keer willen ze dat niet.  Wat wel duidelijk is, is dat het klakkeloos napraten van één of twee “opiniemakers” of informatiebronnen vrijwel altijd schade oplevert. Schade aan de eigen persoon maar vooral aan sociale verbanden en schade aan een wereld- en zelfs levensvisie. De individu kan veelal weinig anders doen dan zich te oriënteren en stukje bij beetje een beeld van de wereld op te bouwen. Dat zoiets moeilijk wordt gemaakt door praatjesmakers die zeggen ooggetuige te zijn geweest….dat is een “feit”. Het is dan ook noodzakelijk hen voortdurend scherp in de gaten te houden zonder hen na te praten. Pas dan ben je als individu echt “vrij”.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s