Zoekt de politie dekking?

 

Laten we wel wezen: de politie is opgezet om de wetten van het land te handhaven. In dat opzicht heeft ze een dienende functie ten opzichte van burger en bestuur. Niet voor niets bestond de politie in het antieke Athene uit slaven. Aan de ene kant moesten zij gehoorzamen, aan de andere kant zou een vrije Athener nooit ene vrije medeburger willen aanhouden.

In onze tijd bestaat de politie niet meer uit slaven, althans, daar wordt vanuit gegaan. Dat zou ook niet best zijn omdat de politie slavernij juist moet bestrijden en toch….slaafs gedrag lijkt niet uitgebannen te zijn. Een dezer dagen nodigde ik een hogere politie-officier uit voor ene discussie in mijn show. De burgemeester was ook uitgenodigd maar had al eerder laten weten niet van de partij te zijn.  Het was de bedoeling de politie-officier als voorstander van de wietpas te laten discussiëren met een raadslid. En ja…we hebben ons suf gepiekerd om te bedenken wie een voorstander van de wietpas zou kunnen zijn maar met de politie meenden we een goede kandidaat in huis te hebben.

Vandaag meldde de politie-officier zich bij monde van zijn woordvoerder af. Hij gaf als reden daarvoor op dat hij had verwacht dat de wethouder bij de discussie aanwezig zou zijn. Dat zei althans zijn woordvoerder en dat is bedenkelijk omdat in de eerste plaats de burgemeester over dit soort zaken gaat, en die had afgezegd. Ik kan dus onmogelijk hebben voorgespiegeld dat hij zou komen. Dat een vervanger aan tafel zou zitten, kan ik ook nooit gezegd hebben omdat wij wisten dat er maar één collegelid zou komen en niet meer. Toch hield de woordvoerder vol dat er sprake was geweest van een lid van B&W. Tsja…zo kun je heel lang door discussiëren.

Mij bekroop steeds meer het gevoel dat de politie-officier had gelezen dat er wat prikkelende teksten op onze website over de wietpas waren verschenen en dat hij er toen geen zin meer in had of….er kan ook nog wat anders aan de orde zijn geweest. Hoge politiefunctionarissen hebben het nog al eens voor hun kiezen gekregen als zij in het openbaar uitspraken deden over beleid en bestuur. Dat is in beginsel hun pakkie niet an.

En zo is het…maar dat een politie-officier niet in discussie wil gaan met een raadslid over de wietpas omdat er dan geen goede discussie van komt? Dat klinkt toch weer bedenkelijk. Ik bedoel, zo’n man heeft toch zijn eigen denkbeelden over de functie en mogelijkheden van die pas? Hij zal toch zelf al hebben bedacht hoe het werken met zo’n ding gaat verlopen en wat de consequenties er vermoedelijk van zijn? Misschien circuleren in de politiekringen al lang prognoses over de gevolgen van de invoering van de wietpas. Hoezo misschien? Dat is wel zeker! Zo niet…dan is het toch maar een apathische organisatie.

Het kan toch geen moeite zijn om daarover iets te melden? Maar nee…het is natuurlijk veel veiliger om achter de burgemeester weg te kruipen en voorzichtig koersend met hem mee te praten. Dan kan je niets gebeuren. Als de politie die kant opgaat, dan vraag ik me af of ze nog wel onze beste vriend is.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s