De Salonfähigkeit van het fascisme…

Er zijn van die dagen dat ik “salonsocialist” word genoemd, iemand die zich socialistisch voordoet maar intussen vooral heel goed voor zichzelf zorgt. Nu moet één ding duidelijk zijn: een socialist moet goed voor zichzelf zorgen om zijn of haar socialistische werk naar behoren te kunnen doen. Voorop moet echter staan de de armoedebestrijding niet alleen en vooral betrekking mag hebben op zijn of haar eigen positie.

Het woord “salon” heeft iets magisch, het komt in politieke kringen wel meer voor en heeft bijna steeds niet alleen iets magisch maar ook, met gewoon Nederlandse woorden gezegd: verneukeratiefs. Een goed voorbeeld daarvan is het woord “salonfähig”. Dat woord wordt gebruikt om een stroming mee aan te duiden die aanvankelijk wordt gezien als ridicuul of verwerpelijk maar die zich in de loop van de tijd een plekje verwerft van aanzien. Een stroming die geregeld Salonfähigkeit verwerft is het fascisme. Zodra het in opkomst is, doet het zich meestal heel proleterig voor, zoals bij de PVV. Na een tijdje gaan echter “nette” dames en heren zich ermee tooien, soms zelfs zonderdat ze het zelf door hebben. Daarmee hebben we in Nederland nu ook te maken. Daarbij teken ik aan dat de PVV weliswaar geen echt fascistische partij is maar dat zij wel fascistoïde tendenzen vertoont in haar opstelling ten opzichte van vreemdelingen en in haar taalgebruik. Juist die beide weten de “nette” dames en heren te camoufleren maar daarmee poetsen ze ze niet weg.

Op twitter en andere social media treedt een aantal personen op dat zich weliswaar niet bedient van de “vieze platheden” van de aanvankelijke fascisten maar…ze nemen wel hetzelfde standpunt in. Met een pseudo intellectueel toontje en zorgvuldig gekozen bewoordingen, net een tactiek die toegankelijk en neutraal lijkt, onder meer door een soort discussie te voeren. In werkelijkheid is er dan geen sprake van ene discussie maar een tactische uitwisseling van gedachten die de gesprekspartner moet overtuigen van het gelijk van de fascist. In WOII had Max Blokzijl met zijn zogenaamde humor die functie.

Het zijn juist deze typen die het zo moeilijk maken om het fascisme aan de kaak te stellen want hun argumentaties lijken o, zo redelijk…in werkelijkheid wijzen en stuwen zij in een bedenkelijke richting. Er zijn onder de opiniemakende individuen op de social media diverse namen te noemen van hen die deze gevaarlijke, maatschappij-ondermijnende plaats innemen. Het zou mooi zijn als zich daartegen een tegenbeweging kan gaan vormen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

7 thoughts on “De Salonfähigkeit van het fascisme…

  1. Als u mijn blogs beter had gelezen, Hertog Jan, dan had u een definitie van fascisme gelezen en had u begrepen dat ik de PVV niet als echte fascistische partij beschouw. Kost teveel moeite zeker.

  2. Ik ben tamelijk nieuw hier, maar ik lees toch duidelijk dat u de PVV fascistisch vindt, wat is het nu, wel of niet, volgens uw criteria? Welke blog heeft u een definitie van het fascisme gegeven dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s