Antisemitisme als perverse aanklacht

 

Dag na dag, week na week, maand na maand en jaar na jaar heb ik nu moeten aanzien hoe het woord antisemitisme te pasen te pas werd gebruikt. Ooit ging het om agressief gedrag tegen Joden in Europa, vooral in het oosten trouwens, maar die betekenis heeft het al lang niet meer. Iedere vorm van kritiek op het gedrag van de Israëlische regering of elke negatieve opmerking over het Joodse geloof en de daarbij behorende rituelen wordt nu zonder discussie afgedaan als antisemitisme en ik ben niet van plan dat te accepteren. Wier antisemitisme aan zijn broek krijgt genageld, wordt onmiddellijk in verband gebracht met concentratiekampen en gaskamers, SS en de hele holocaust, het Anne Frankhuis en de moord op zes miljoen Joden en dat is niet alleen ongepast, het is schandalig. Het gaat voorbij aan het leed dat deze zes miljoen Joden hebben geleden. Alsof hun ervaringen in de kampen niet een simpele opmerking van kritiek te boven gaan. Het zijn degenen die iedereen altijd te pas en te onpas van antisemitisme beschuldigen die aan de schandpaal thuishoren, in verreweg de meeste gevallen.

Vandaag ging het over Dion Graus, beslist niet mijn vriend maar hij had kritiek op het onverdoofd slachten van dieren voor allerlei feesten die Joden willen vieren. Zij  kritiek kwam hem op de betiteling “antisemiet” te staan terwijl hij n feite alleen maar opkwam voor de waardigheid van dieren. Wat is daar antisemitisch aan? En het blijft daar natuurlijk niet bij. De onbenullige opmerkingen van een medewerker van het OV in Amsterdam over het Anne Frankhuis kwam hem meteen op een aanklacht wegens antisemitisme te staan. Ik denk dat de slachtoffers van de holocaust zich in hun graf zouden omdraaien als zij wisten hoe deze term werd misbruikt. Het doet het respect voor deze mensen die zo zwaar te lijden hebben gehad zo weinig recht aan! En het doet de mensen die Nu kritiek hebben op Israël of het Joodse geloof (wat op zich ook weer nodeloos is, behalve als het om het leed van weer anderen gaat) zoveel onrecht. In mijn ogen zijn  het juist degenen die het woord antisemitisme voorin de mond hebben liggen, die zelf de grootste antisemieten zijn. Zij berokkenen het Joodse volk kwaad en zorgen voor een slechte naam en reputatie.

En ja…gooi dan, die eerste steen…heilige boon van David! Je bent het niet eens waard om het woord uit te spreken, met je ongevoelige poten een begrip aanraken dat zoveel kwetsuren heeft veroorzaakt! Onwillekeurig moet ik denken aan de Nazi’s die de mythe de wereld in hielpen dat er een internationaal Joods complot bestond tegen elke andere cultuur (waar heb ik die gedachte toch meer gelezen?)  En onwillekeurig ga ik denken dat het misbruik van het woord antisemitisme wel heel erg internationale vormen begint aan te bnemen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s