Werkloosheid is een oplossing, geen probleem (3)

We beginnen de ontknoping van dit verhaal te naderen want waarom zou werkloosheid een oplossing kunnen zijn in plaats van een probleem? Laten we beginnen met duidelijk te maken dat werkloosheid als probleem zichzelf meteen versterkt. Als het als een probleem wordt gezien, daalt de kans dat de werkloze uit zijn positie komt. Met sprongen. Het probleem gaat op den duur het gehele gezichtsveld beheersen zodat elke oplossing buiten beschouwing blijft.

Dat is ook wat veel grootmonden die altijd vinden dat werklozen “eens werk moeten gaan zoeken en voor zichzelf moeten gaan zoeken” niet doorhebben: het problematische beeld van de situatie maakt een frisse, oplossingsgerichtheid onmogelijk. De grootbekken weten ook altijd heel goed te zeggen wat de werkloze, de ander, dan allemaal maar eens “moet”. Hij moet dit en moet dat en vooral moet hij of zij ook WILLEN! Intussen zijn het juist dezelfde grootbekken die het probleem van de werkloosheid in woord en daad voortdurend aandikken.

En nu werkloosheid als oplossing. Het voordeel van werkloos zijn is dat de werkloze geen werk heeft. Dat betekent dat hij/zij zich volledig kan richten op zichzelf, op zijn of haar eigen verlangens en behoeften in de toekomst. En…een uitkering hoort dar echt niet bij, ten zij we te maken hebben met een pathologisch geval. Als we nu gaan kijken naar de hieraan voorafgaande afleveringen, dan wordt duidelijk waarom die nieuwe opvoedingsrichting in dit opzicht zo belangrijk is. Mensen zonder werk hebben zichzelf door de jaren heen goed leren kennen vooral leren waarderen. Ze weten waar hun sterke kanten zitten en wat ze ermee kunnen doen. Ze weten ook welke sterke kanten in hun werk nooit aan bod zijn gekomen en juist daarmee kunnen ze aan de slag want een ding is zeker: alles wat een mens te bieden heeft, kan anderen tot voordeel zijn en dus…in werk ontaarden”.

Maar ja…hebben we daar niet een twee generaties de tijd voor nodig? Natuurlijk, om te gaan inzien dat onze opvoeding veel teveel is gericht op economisch overleven en te weinig op persoonlijke ontwikkeling….dat duurt even….Het duurt vooral even omdat je moet gaan begrijpen dat persoonlijke ontwikkeling bijdraagt aan economisch overleven. Een omweg misschien maar wel veel stabieler en flexibeler dan de huidige op de arbeidsmarkt gerichte opvoeding. En discipline? Ja natuurlijk, die krijgen ze ook. Ze gaan zich houden aan de regels die ze WILLEN volgen, dat is een betrouwbaarder patroon dan regels te volgen die ze MOETEN volgen omdat een ander het heeft gezegd. Dat heet zelfdiscipline…met zelfdiscipline in de hand zal er steeds weer de uitdaging zijn om iets nieuws aan te pakken. Met de opgelegde discipline die mijn criticaster HertogJan zo aanhangt is er slechts de ontmoediging…omdat veelal niets daarvan lukt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

5 thoughts on “Werkloosheid is een oplossing, geen probleem (3)

  1. Dit lees ik iets te snel om hier een goed antwoord op te geven, of een aanvulling. Eerste reactie is wel: mensen die werkeloos zijn ervaren dat niet snel als ‘tijd om zich te ontplooiien’. Zijn niet positief gestemd… Ook dat hangt natuurlijk samen met hoe een samenleving hierover denkt. Een poosje is gangbaar geweest dat mensen zonder betaald werk dit herformuleerden als ‘I am in between jobs’. Helaas hoor ik dit weinig meer.

    • Het voordeel van werkloos zijn is dat je kunt uitzien naar een baan die bij je past, als de banen tenminste royaal voor het oprapen liggen, creatievelingen, moe van alle bureaucratie, zien er ook vaak een uitdaging in om een eigen bedrijfje te beginnen. Beroepswerklozen zien het vooral als een tijd om leuke dingen voor zichzelf te doen, totdat de centjes op zijn, en dan is er een probleem natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s