Het misdadige karakter van het internationaal aangehangen drugsbeleid

Stel dat de nationale overheden in de wereld zouden beslissen dat eten gevaarlijk is is en dus verboden moet worden. Dat zou niet onlogisch zijn want in voedsel zitten nog al wat stoffen die de gezondheid (kunnen) schaden: vet, suikers, zouten, proteïnen). Dan zou de wereldbevolking uitsterven en dan zou ook elk probleem voorbij zijn. Het zou zoiets zijn als de politie die koeien op de snelweg doodschiet “voor hun eigen veiligheid”.

Nu heeft de mens niet alleen behoefte aan eten en drinken maar ook aan andere zaken zoals een roes en seks. Een verbod daarop is weliswaar niet meteen dodelijk maar het zou wel leiden tot een lagere kwaliteit van bestaan. Een verbod op seks zou overigens op de wat langere duur leiden tot hetzelfde resultaat als een verbod op eten en drinken. Het zou wel de veiligheid van leven verhogen want er zouden geen soa’s meer optreden. Een verbod op een roes is ooit bijna ingevoerd tijdens de drooglegging, een verbod dat leidde tot een weelderige groei van de criminaliteit in de loop van de dertiger jaren in de VS. Chicago draagt er nog de littekens van. Houd dit in gedachten: een weelderige groei (Joh Dillinger, Al Capone). Eigenlijk best een leuke term: weelderige groei, maar daar kom ik straks nog op.

Tegenwoordig mag je je in de meeste landen ter wereld best lazarus zuipen, kinderen krijgen zelfs de kans om zich een coma te drinken, niets aan de hand. Heel anders wordt het als het gaat om poedertjes, pilletjes en plantaardige middeltjes om eens lekker plat te gaan. Dan mag er ineens niets meer want o, o, o, die middeltje zijn zo gevaarlijk! Gevaarlijker en verslavender dus dan alcohol en tabak. Zoiets kun je in de eerste plaats alleen maar blijven volhouden als je zelf behoorlijk stoned bent want wie helder om zich heen kijkt weet dat het anders is. Rokers jagen door hun verslaving hun longen en keel naar de verdommenis, zuiplappen doen dat met lever, hersens en tal van andere kwetsbare delen.. maar het is natuurlijk allemaal zo erg niet als die pilletjes en poeders… Die zijn pas schadelijk voor het denken, vooral voor het denken van de mensen die ertegen zijn. Die raken echt ieder zicht op de werkelijkheid kwijt als het over drugs gaat. Ze worden zelfs crimineel.

In de eerste plaats verklaren ze de handel in deze drugs illegaal en roepen dan ineens: “Zie je wel dat elke drugshandelaar  crimineel is? We moeten ons ertegen wapenen!” Zo kan ik het ook. Als we vandaag de bonthandel crimineel verklaren, is vanaf vandaag elke bonthandelaar ineens crimineel (wat nog niet eens zo gek zou zijn maar dat is weer iets anders). Vervolgens zetten deze dames en heren een peperduur, goed geoutilleerd apparaat, een zwaar bewapende wereldwijde krijgsmacht met helikopters en schepen, op om de handel in drugs te bestrijden. Door deze aanpak lopen de prijzen van drugs stevig op, de risico’s voor de handelaren nemen immers toe en de verkrijgbaarheid neemt af.  Dat beweegt de gebruikers weer om argeloze oude vrouwtjes en andere passanten te overvallen of inbraken te plegen om geld te zoeken. Ja, er komen zelfs moorden uit voort. Zonder al teveel overdrijving kun je dan ook stellen dat deze criminaliteit is geïnitieerd door degenen die drugshandel bestrijden. Eigenlijk hebben ze hun eigen werk geschapen. Misdaad loont, vooral voor degenen die haar bestrijden. Toegegeven: ook de grote drugsdealers varen er wel bij. Zij worden schatrijk met geld dat onder normale omstandigheden was uitgegeven aan voedsel, kleding, zorg en noem maar eens iets op. Het wordt immers weggesluisd vanuit het openbare naar het criminele circuit.

Daar komt bij dat deze bestrijders mensen in de armen drijven die belang hebben van de verslaving. Hoe verslaafder des te beter….Dat zou niet gebeuren als de drugs gewoon tegen een min of meer normale marktprijs bij de drugsslijter te koop zouden zijn. Dan zouden er niet met veel geweld drugs worden opgedrongen en verslavingen worden georganiseerd. Verslaafden zijn voor dealers altijd handig als afzetmarkt en soms ook als medewerkers. We hebben het nog steeds over een situatie die door crimefighters in het leven is geroepen hè, niet door criminelen.

De wietpas is een volgende, wat schutterige, klunzige techniek om de drugshandel verder in handen te geven van de georganiseerde misdaad. Het zou zolangzamerhand de moeite waard zijn om eens na te gaan welke financiële voordelen drugsbestrijders binnenkrijgen dankzij deze gecriminaliseerde markthandel.  De hele bestrijding van de drugshandel begint inmiddels behoorlijk uit de hand te lopen want bijna 50% van al het werk dat de politie doet, heeft met drugs te maken. Geen wonder dat de doorsnee burger klaagt dat de politie er nooit is als ze nodig is. Nog even samenvattend:

– door de criminalisatie van drugs lopen prijzen van drugs op wat leidt tot meen groei van de drugsgerelateerde criminaliteit;

– door de criminalisering van drugs worden meer jongeren aangezet door dealers om drugs te gebruiken zodat

– legaal geld verdwijnt met bakken in het criminele circuit

– het aantal verslaafden loopt op;

– en inmiddels kan de van ieders belastinggeld betaalde politie de situatie nauwelijks de baas

– dat neemt niet weg dat een peperduur systeem is ontwikkeld om de handel in drugs te bestrijden, ook van onze beslastinggelden, die bijvoorbeeld beter in de zorg terecht zouden kunne komen. O die manier ondermijnt de drugsbestrijding de samenleving.

Ja, dit is allemaal het gevolg van het beleid dat wordt gevolgd door “crimefighters” die ook in Nederland onder meer minister en staatssecretaris van justitie zijn. Zonder overdrijving zou je kunnen zeggen dat internationaal gezien bestuurders die tegen drugs vechten het best georganiseerde criminele netwerk ter wereld zijn. Het wordt de hoogste tijd dat de weldenkende burger de drugshandel weer terugbrengt waar ze thuishoort: bij de specialistische winkelier. Daarnaast is het van belang een programma te volgen dat mensen ertoe beweegt zo min mogelijk drugs of andere verslavende middelen te gebruiken. Dan zijn we op een goede weg.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s