Financiële prikkels, bedrog, misleiding en poging tot moord

Tsja, als je twintig miljoen op je comfortrekening hebt staan, dan wil je best aan iedereen laten geloven dat je dat geld hebt verzameld door hard te werken. En tsja, laten we eens aannemen dat je inderdaad hard gewerkt hebt, wat trouwens niet te definiëren valt, heb je dat dan gedaan om die twintig miljoen bij elkaar te schrapen en uit andermans binnenzak te graaien. De kans is heel groot dat het niet geval is.

Wie succesvolle artiesten, wetenschappers en zelfs ondernemers hoort spreken, beluistert vrijwel altijd iets anders. Men heeft gehandeld vanuit gedrevenheid en passie. Die kwamen van binnenuit en niet vanuit de bankrekening. Dat die rekening groeide en groeide naar mate het succes toenam, was eigenlijk gewoon een prettige bijkomstigheid. En zo hoort het natuurlijk ook. Wie werk verricht, doet dat vanuit zijn of haar behoefte aan een succesvol resultaat. Dat kan beroemdheid zijn of bewondering die men toegezwaaid krijgt maar het kan ook het geluk van anderen zijn of hun tevredenheid of een verhoogde levenskwaliteit voor iedereen in de samenleving.

Maar geld? Nee, dat zal voor een enkeling een belangrijke drijfveer zijn maar niet voor de meeste succesvolle burgers. Wie geld als orikkel of drijfveer nodig heeft, vindt zijn of haar werk kennelijk waardeloos of zelfs oninteressant. Het zou goed zijn zo iemand aan te bevelen iets anders te gaan doen. Vermoedelijk heeft hij/zij daar meer succes mee want de betrokkenheid bij het werk staat vaak voor goed werken dus succes…. Nou ja, een automatisme is dat niet maar de kans op succes neemt aanmerkelijk toe.

Hoe zwak en beroerd is geld daarnaast als prikkel want hoeveel geld prikkelt genoeg? In de praktijk blijkt daaraan nooit een eind te komen. Naar mate er meer geld aan de horizon verschijnt, groeit de behoefte eraan met extra energie. De uitdrukking financiële prikkel is dan  ook je reinste kolder. Geld is een hulpmiddel om te overleven, geen beloning. Daarom ook behoort iedereen er doodeenvoudig in voldoende mate over te beschikken. Elk mens behoort de kans te krijgen te overleven,zodat er volop mogelijkheden zijn om de ware beloning te ontvangen.

Wie geld echter hanteert als prikkel voor anderen om hard te werken, begaat twee misdaden. In de eerste plaats houdt hij een ander een worst voor die hij nooit volledig zal kunnen verorberen, ook al wordt die indruk wel gewekt. Dat heet bedrog. In de tweede plaats leidt het geld af van de werkelijke kwaliteiten en mogelijkheden of drijfveren van de individu. Dat heet misleidingIn de derde plaats sluist degeen die geld tot prikkel maakt overlevingskansen voor tal van anderen weg. Hij of zij blokkeert mogelijkheden en kansen van tallozen. Dat heet poging tot moord. Wie het geld wordt onthouden dat hem of haar toekomt zal verhongeren of…geen andere weg zien dan zelfmoord. Bedrog, misleiding en poging tot moord, daartoe leidt de financiële prikkel. Het wordt tijd dat mensen er immuun voor raken of…dat iemand er op toeziet dat geld niet langer als prikkel wordt gebruikt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s