Het grommende en schorremorrende volk dat wil dat de elite optieft

Soms begrijp je er niets meer van. In Nederland is enkele jaren geleden het fenomeen ingevoerd van de spitsstroken, meestal vluchtstroken waar je dan ineens mag rijden zodat de politie er niet meer langs kan. Dat laatste is natuurlijk prachtig maar je kunt er ook niet meer staan met een klapband.

Maar goed…als de spitsstrook opengaat en de weg dus breder wordt, gaat de maximum snelheid naar beneden. Dat klinkt verbijsterend onlogisch. Het omgekeerde is ook het geval. Als de spitsstrook dicht is en de weg dus smaller, mag je er weer harder rijden. Dat komt allemaal uit het verwarde denken voort dat er met 120 km minder files ontstaan dan met 100 km per uur. Maar ja , waarom ook niet, verwarring heerst alom. Verwarring en onvrede. En waar dat allemaal vandaan komt?

Het is haast onbegonnen werk om het te beschrijven. Laten we eens ergens beginnen: het Marokkanenprobleem. Dat bestaat bij de gratie van het gedrag van de Marokkaanse jongeren en de waarneming van Nederlanders. Het FEIT (daar heb je het weer) wil dat die Marokkanen en andere laagbetaalde immigranten zij gaan wonen in de afbraakbuurten van Nederland. Buurten waar het vroeger zo gezellig was omdat autochtone Nederlanders er toen op een kluitje bij elkaar woonden en op hun eigen manier onbeschoft en ongeordend konden zijn. De buitenlandse indringers hebben die volkse gezelligheid doorbroken. Daar is wel voor gewaarschuwd maar onze bestuurders hebben zich daar geen zak van aangetrokken. En dus: hommeles…

In de tweede plaats is er de vrouwenemancipatie die ervoor heeft gezorgd dat vrouwen net zo hard moesten gaan werken als mannen. Het gevolg was dat beide ouders geen tijd meer hadden voor hun kinderen en ook geen zicht op wat zij deden en doen. Die kinderen kregen bovendien games in handen die hen voordeden hoe zij zich onbeschoft en gewelddadig konden gedragen. Volgens sommige psychologen hebben die games helemaal geen invloed op die kinderen maar dat is natuurlijk kletskoek, tenzij reclame ook geen invloed op ons heeft.

Intussen hebben sociaal voelende politici hun sociale maskers afgegooid, het onderwijs overgeleverd aan de kuren en luimen van het bedrijfsleven waardoor het er op school niet interessanter en wetenswaardiger op werd. Bovendien ging het er alleen nog maar om de kinderen op een zo hoog mogelijk niveau te laten studeren. Wie tijdens de reis “naar boven”  struikelde, zat dus met een frustratie.

Dan hebben we natuurlijk nog de ontzuiling waardoor niemand zich meer echt thuisvoelde in de samenleving en op zoek moest naar een ander “thuis”. En…dan waren er de politici die al hun principes overboord gooiden en pragmatisch gingen doen, waarbij ze hadden moeten bedenken dat pragmatiek o zo gemakkelijk leidt tot opportunisme. Het gevolg was duidelijk te zien aan socialisten die voor de verheffing van het volk streden maar die zichzelf netzo gemakkelijk verrijkten en baantjes lieten toespelen als anderen: Wim Kok, Wouter Bos, de burgemeester van Utrecht, hoe heet-ie ook weer, Cor verdaas….en ga zo maar door . Geen groter kapitalist dan een ex-socialist, daar konden ze in de USSR ook over meepraten.

En dan waren er de liberalen die probeerden de vrijheden zoveel mogelijk in te perken, de christenen die zo goed als niets van hun liefdevolle geloof lieten zien en zelfs minister van defensie werden en het moeras van GroenLinks waarin communisten en pacifisten verzopen zijn. Geen wonder dat het volk morde en dat het hersenloos als altijd hijgerig ging aanlopen achter degeen die het hardst kon schreeuwen en de vermeende problemen in de samenleving aanwees. Goddank! Dankzij hem kreeg het schorremorrende volk tenminste niet het idee dat het zelf oorzaak zou kunnen zijn van zijn ellende.En zo kreeg het schorremorrende volk het idee dat het best mocht eisen van de bestuurderige elite dat ze optiefte.

Helemaal ongelijk heeft dat volkje daarmee niet al heeft het nog niet bedacht water daarna zou moeten komen. Nee, het wil gewoon eerst ene enorme puinzooi maken om vervolgens te klagen dat het een puinzooi is. Die moet dan meestal weer worden opgeruimd door iemand uit de elite. Nee..misschien zou het ene idee zijn om eens een echt goed, samenhangend beeld te hebben van alles waaraan onze samenleving behoefte heeft en dan daarmee aan de slag te gaan. Een begin is misschien te maken met een ideaalbeeld over de samenleving voor de komende tien jaar.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s