Nationalisme, de internationale leugen….

Het kan natuurlijk zijn dat de TROS de grootste familie van Nederland is maar het is nog maar de vraag of dat een aanbeveling is. Naar mate een familie groter wordt, gaat ze ook steeds meer als los zand aan elkaar hangen. Het is een bekend verschijnsel dat sociale organen de opbouw vertonen van een uit, net zo gelaagd en omgeven door een slechts zeer dun vliesje. De laag die het verste van de kern verwijderd ligt, vertoont de meeste neiging om aangetrokken te worden door lichamen uit de omgeving. Daardoor vallen politieke partijen ook altijd uit elkaar als ze heel groot geworden zijn.

Het is de mens nu eenmaal niet gegeven samen te werken in massale organisaties. Wie niet in het middelpunt van de belangstelling staat, verliest zijn of haar belangstelling en daarom is het nationalisme een kunstmatige, internationale leugen. Het is godsonmogelijk dat ruim een miljard Chinezen zich lid voelen van één en dezelfde “club”. En zo ver van huis hoef ik niet eens te gaan. De Friezen en Groningers voelen helemaal geen nationale verbondenheid met de Limburgers en andersom. Zij zullen niet tekeer gaan als de Limburgers van de aardboden verdwijnen. Waarschijnlijk maken ze wel veel heisa als Limburg door een andere “natie”  wordt veroverd want dat betekent inleveren van macht en leefruimte. Friezen en Groningers willen best in Limburg wonen, vooral als er geen Limburgers zijn. En dat is geheel wederzijds.

En zelfs in de kleine Randstad bestaat er geen gevoel van een gemeenschappelijke cultuur. Hagenaars en Amsterdammers of Rotterdammers vinden elkaar doodeenvoudig bespottelijke wezens met veel teveel arrogante praatjes. Ze gunnen elkaar nog niet eens de classificatie van bewoners van de grootste stad. Het is één en al concurrentie wat de klok slaat. Nee….van een gezamenlijke cultuur kun je niet spreken, laat staan van een “nationaal”  gevoel. En zo is het in Duitsland, Frankrijk, de VS, China en Rusland, Indonesië en noem maar op. Niets om verdrietig over te zijn hoor maar wel belangrijk om te beseffen want nationalisme is één grote leugen die gebruikt wordt door machtsmannetjes om de baas te kunnen spelen.

Even wat nationale staten doornemen? Aan de grens van Beieren staan grote borden “Freistaat Bayern”.  Wat zegt dat over het nationaal Duitse gevoel van de Beieren? De Vlamingen en Walen willen niet onder één vlag, de bewoners van de Povlakte willen los van Italië maar de bewoners van Alto Adige willen weer los van de Po-gebieden, Bretagne maakt formeel geen deel uit van de Franse republiek, de Catalanen en Basken willen los van Spanje, de Schotten los van Groot-Britannië en Nederland heeft ook nog de Friezen. Lekker nationaal gevoel allemaal.

De nationale staat is pas ontstaan in de 18e eeuw. Voor die tijd bestond de wereld uit landgoederen die beheerd werden door “edelen” en waarvan de bevolking mobieler was dan een vlucht regenwulpen. Nog in de zeventiende eeuw waren de Geldersen te beroerd om mee te betalen aan de versterkingen van de stad Amsterdam want men wenste het “eigen” geld niet aan die spilzieke stedelingen weg te geven.  Nationale staten ontstonden omdat sommigen er een kans in zagen de leiding in handen te nemen en anderen er een mogelijkheid in zagen om een economische eenheid te vormen.De natie als bron van werkkracht, delf- en grondstoffen en productie. Dat was het idee en voor zover die middelen er niet waren, werden ze elders gehaald, vooral slaven en delfstoffen. Vooral die slaven moesten dan wel gezien worden als een soort minderwaardige wezens, dommer dan de varkens.

Zo dom zijn die trouwens niet maar dat terzijde. Volgens bilogen kunnen mensen niet samenwerken in groepen die groter zijn dan zeven, maximaal mag zo’n groep vermenigvuldigd worden met het getal dat voor een mens in één oogopslag te overzien is, drie dus. Groepen die groter zijn dan 21§ gaan onherroepelijk ten onder door interne conflicten en barrières. De nationale gedachte is alleen al om die reden een farce.

Het schoot mij allemaal te binnen na een discussie met honorair ambassadeur @Eliezeryair van Israël. Hij noemde dat land de redding van het Joodse volk. Zoals ik het zie lijkt het land eerder op de ondergang daarvan. Ruim zestig jaar ellende…. Nee, de redding bestaat uit het vermogen tot aanpassing aan de directe omgeving…niet de overgave maar de aanpassing. Nationale staten zijn eerder een blokkade op die weg dan een hulpmiddel.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s