Dus niemand anders? DNA en de overheid

Alsof de zebracode van artikelen in de supermarkt nog niet genoeg vertelt over onze belangstelling en bewegingen, wil de overheid nu ook gewoon een stukje van elke burger bezitten. Een voorraadje DNA dat moet helpen bij de opsporing van criminelen. Na het bezit van de geest door reclamemakers en baanscheppers, wil men nu ook een stukje lijf.Het is echt meer dan schokkend dat onze democratie zich in zo’n 60 jaar tijd tot een waren demoNcratie ontwikkelt waarin de vrijheid van de individu bij voortduring en aan alle kanten wordt ingeperkt. Camera’s die zogenaamd zijn opgesteld voor onze veiligheid in het openbare gebied, bedreigen ons in het bestaan door permanent te verklikken waar wij zijn en de DNA-levering is de volgende en mogelijk voorlopig laatste stap in de realisatie van totale controle.

De risico’s van een afgifte van dna aan de overheid door iedereen worden in ruime mate gebagatelliseerd en wie zich verzet, krijgt toegevoegd dat hij/zij wel iets te verbergen zal hebben. Dat laatste is een absolute dooddoener.In de praktijk heeft ieder mens wel dingen die hij/zij liever niet aan de grote klok gehangen ziet.

Op dit moment is er nog een redelijke controle op de privacy al wordt daar bijna dagelijks aan geknaagd door zogenaamde crimefighters zoals Teeven en Opstelten. Zij presenteren zich als degene die Nederland veiliger zullen maken maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde het geval. Deze crimefighters zijn er steeds op uit de vrijheden van burgers verder in te perken ten gunste van een vermeende grotere veiligheid op straat en in huis. Het”stoere”  of keiharde optreden door jusititie en politie heeft echter nog nooit blijvende successen opgeleverd. Zo is het zogenaamde “zero-toletance”  beleid in New York op de langere termijn op een verschrikkelijke mislukking uitgelopen. Het gevolg is dat de criminaliteit nog grotere kansen heeft gekregen doordat zij beter is voorbereid op maatregelen van de overheid. Dat heet trainen.

Het afstaan van dna zal mogelijk gedurende enige tijd de postieve resultaten van de politie ondersteunen hoewel het nog de vraag is gezien de blunders die nu al worden begaan met dna in politie onderzoek. Politie-onderzoek zal in de eerste plaats geen behoefte hebben aan nieuwe technieken maar aan meer gevoel voor verantwoordelijkheid en gedegenhied.

De huidige gerichtheid op terugdringen van criminaliteitscijfers leidt voortdurend tot fouten, zie de zes van Breda. Het is riskant zo’n onzorgvuldig werkende politie meer middelen in handen te geven. Daar komt bij dat criminelen naar wegen zullen zoeken om gebruiik van dna bij het onderzoek onmogelijk te maken, te bemoeilijken of te laten leiden tot dwaalsporen. Juist de georganiseerde misdaad is heel goed in het vinden naar wegen om bewijsvorming te voorkomen en hun tactiek komt opden duur ook in handen van de “amateur crimineel”.

Voorts bestaat voortdurend de kans op al dan niet opzettelijke verwisseling van dna monsters, door computers of medewerkers. De vermeende onaantastbaarheid van het middel zal het extra moeilijk maken om tegen een dergelijke foutieve bewijsvoering iets in te brengen. Daar komt nog bij dat dna niet zo uniek is als men vaak suggereert. In een land als Frankrijk zouden volgens een voorzichtige schatting twee tot vier mensen met hetzelfde dna kunnen rondlopen. Dat is net genoeg voor een forse vergissing.

En dan is er ook nog de werking van de overheid. Ongetwijfeld zal er een wet worden ontwikkeld die het hanteren van dna bij politiewerk in strakke banen leidt. Het materiaal zal mogelijk alleen gebruikt mogen worden in nauwkeurig omschreven criminele zaken….aanvankelijk. Zo blijft het niet. Overheid zal stapje voor stapje deze wetgeving oprekken, omdat het gebruik van dna-monsters ook in andere zaken, zelfs als het niet om criminaliteit gaat, mogelijk te maken. Binnen de kortste keren gaat de dna bank op tal van gebieden leiden tot inmenging van de overheid in persoonlijke levens. Bijvoorbeeld: wie gebruikt er wiet en wie niet? Dat kan ingrijpender gevolgen hebben dan de wat ziekelijk debielerige wietpas.

Nog erger wordt het als een rechtstreeks niet-democratische overheid het in Nederland het voor het zeggen krijgt, het maakt niet uit of die “overheid” van Nederlandse of van buitenlandse origine is.

En daarom zouden vrije burgers van hun levensdagen geen dna af moeten staan aan de overheid. De hele gedachte berust op een waanidee en een volledig verkeerde voorstelling van zaken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

http://chaoticus.wordpreszs.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s