Botsen of mixen

Het is natuurlijk waar dat Pim Fortuyn de samenhang in de samenleving geen goed heeft gedaan. Een uitdrukking als “de Islam is een achterlijke cultuur”  drijft niet alleen mensen uit elkaar, het is inhoudelijk nog onzin ook. Een godsdienst is geen cultuur, het is hooguit een cultuurverschijnsel.

Nu zijn christendom en wetenschap eigenlijk ook achterlijk. De Bijbel is ouder en onveranderd gebleven sinds tweeduizend jaar (en langer want het OT is nog veel ouder) en de wetenschap werkt volgens principes die zo’n driehonderd jaar geleden zijn uitgedacht door iemand die weliswaar Newton heette maar even zo goed ook ouderwets werd. Kortom….de wereld hangt van oubolligheid aan elkaar. Tijd voor iets nieuws.

Wat nieuw is, is het directe gevolg van de expansiewoede die Europa eeuwenlang heeft gekenmerkt: mondialiteit. Het waren vooral de Europeanen die over de hele wereld uitzwierven en zo het ene gebied aan het andere verbonden en dus ook de ene aan de andere cultuur knoopten. En dus zouden Europeanen helemaal niet moeten klagen en zeuren over de toenemende vermenging van culturen. Nee, ze zouden stevig genoeg in hun schoenen moeten staan om te midden van deze kolkende ontwikkelingen staande te blijven. Dat doen ze echter niet en steeds weer blijkt dat veel Europeanen en dus ook Nederlanders hun eigen cultuur zelfs onvoldoende kennen.

Vandaag las ik van iemand die een min of meer vooraanstaande plaats in de samenleving inneemt dat we met het toelaten van van vreemdelingen ook negatieve cultuurelementen hebben binnengelaten. Hij zei er niet bij dat er ook nieuwe, positieve injecties hebben plaatsgehad. Dat doen publicisten trouwens zelden: iets zeggen over positieve zaken.

Zo is in onze samenleving “eerwraak” binnengekomen. Nu klinkt zo’n opmerking heel wat bedreigender dan ze in werkelijkheid is. Zeker, er zijn mensen in de Nederlandse samenleving binnengekomen die aan eerwraak doen en dat is niet fraai. Maar…eerwraak is geen besmettelijke ziekte, het is een fenomeen dat in onze samenleving doodeenvoudig als “moord” of “mishandeling” beoordeeld dient te worden. Doe dat dan ook en maak er geen latente bedreiging van de samenleving van. Sterker nog, het kan bedreigende vormen aan gaan nemen naar mate er teveel aandacht aan wordt gegeven. Dan kan het gaan leiden tot maatschappelijk verzet in bepaalde groepen of zelfs onderlinge agressie. Zo kunnen autochtone groepen het ineens nodig gaan vinden elke vertegenwoordiger van een “eerwraakcultuur”  te gaan zien als een potentiële moordenaar. Dat is inderdaad dan een zieke kiem die de samenleving bedreigt.

Dat eerwraak beoordeeld moet worden als crimineel, staat boven kijf maar het is ongewenst om haar te maken tot aandachtspunt. Zeker, vertel politie, verzorgenden en leerkrachten wat de kenmerken zijn van een op handen zijnde geval van eerwraak. Laat ze weten waar het uit voortkomt en hoe de weg er naartoe zich ontwikkelt maar doe niet net alsof het een broeinest is van een rottingsproces in de samenleving. Integendeel, isoleer het. Isoleer het zoals witte bloedlichaampjes ongewenste elementen in ons bloed opruimen.

Balk in eigen oog

De opmerking valt wat mij betreft dan ook in de categorie splinter in andermans oog en balk in eigen oog, hoewel het gevaarlijk is om eerwraaak als een splinter te zien. In elk geval wordt het de hoogste tijd dat wij eens de negatieve elementen uit onze EIGEN westerse cultuur opruimen. Volgens dezelfde publicist zou dat wijzen op “jezelf verloochenen”. Ik snap daar geen hol van. Sinds wanneer verloochen je jezelf als je je eigen fouten onder ogen ziet en er daadwerkelijk iets aan doet? Het volgen van een dergelijke route kan je eigen positie alleen maar versterken en nooit verzwakken. En mag je dan niets doen aan de splinter in andermans oog? Dat magen zeker als die splinters levensbedreigend zijn voor individuen, zoals eerwraak. Maar wie alleen maar zwaait en slingert met de splinters in andermans oog, zal merken dat alle andere dragers van een splinter zich tegen hem keren. Dat lijkt me nou niet zo onbegrijpelijk. Door uitsluitend te wijzen op fouten van anderen, word je zelf niet toleranter maar klim je steeds verder omhoog in een ivoren toren. En daar is niets anders te vinden dan het eigen gelijk en nog meer gelijk en nog meer gelijk….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s